"Nu suntem în recesiune tehnică dar cifrele privind creşterea economiei sunt încă prea slabe", a declarat Peter Altmaier la postul public de televiziune ARD, după ce Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat că PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul trei din 2019.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat în trimestrul doi şi mulţi analişti se aşteptau la un declin şi în trimestrul trei, ceea ce ar fi dus la o recesiune tehnică, scrie Agerpres.

Dar majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă, şi cheltuielile guvernamentale au ajutat la compensarea declinului din industrie, în perioada iulie-septembrie 2019. În timp ce exporturile au crescut în trimestrul trei din 2019, importurile au rămas aproximativ la nivelul înregistrat în precedentele trei luni, a precizat Destatis. Activitatea în sectorul contrucţiilor a crescut în perioada iulie-septembrie 2019, faţă de trimestrul doi.

De asemenea, Destatis a revizuit în scădere estimările privind evoluţia Germaniei în trimestrul doi din 2019, când economia s-a contractat cu 0,2%, faţă de un recul de 0,1% previzionat anterior.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,5% în trimestrul trei din 2019, faţă de perioada similară din 2018, după o expansiune de 0,3% în trimestrul doi din acest an, conform datelor ajustate sezonier de la Oficiul Federal de Statistică.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin trimestrial al economiei de 0,1% în perioada iulie-septembrie 2019 şi la un avans anual de 0,5%.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.

"În cele din urmă, economia Germaniei încă este la discreţia evoluţiilor economiei globale. Dependenţa de cererea externă este o povară într-un moment în care există conflicte comerciale şi tendinţe izolaţioniste", a apreciat recent Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.

Şi zona euro se confruntă cu o încetinire, ceea ce a determinat BCE să reia măsurile de stimulare a economiei. Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acesta program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.