Sursa a adăugat că ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, are programată o conferinţă de presă pentru săptămâna viitoare, ocazie cu care va prezenta noile estimări revizuite.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a spus că noile prognoze nu au fost încă finalizate şi a precizat că Altmaier le va dezvălui în cursul zilei de marţi, potrivit Agerpres.

Economia germană, motorul Europei, a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record de 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei de COVID-19.

Însă cele mai recente date economice au alimentat speranţele că prima economie a Europei înregistrează o revenire puternică. Încrederea şefilor de companii s-a îmbunătăţit peste aşteptări în luna august, în condiţiile în care, atât producţia industrială, cât şi serviciile, şi-au revenit.

Cererea la export, în special din China, şi-a revenit în luna iunie, iar rezultatele unui sondaj realizat de institutul Ifo arată că producătorii se aşteaptă la creşterea comenzilor în următoarele trei luni.

O eventuală îmbunătăţire a prognozelor economice ale Germaniei va avea un impact asupra estimărilor privind veniturile din taxe, ce urmează a fi prezentate în data de 10 septembrie, precum şi asupra bugetului, care va fi prezentat şi el până la finele lunii septembrie.

Anterior, mai multe surse au declarat pentru Reuters că ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, va cere parlamentului să aprobe o majorare a plafonului de împrumuturi cu alte 62,5 miliarde euro până la un nivel record de 218,5 miliarde euro în acest an, în ideea de a finanţa măsurile destinate susţinerii revenirii din pandemia de coronavirus.

Acest plan scoate în evidenţă o transformare a Germaniei dintr-o campioană a austerităţii în Europa într-unul dintre cele mai cheltuitoare state din zona euro, ca urmare a eforturilor destinate revenirii din pandemie.

Partidele care formează coaliţia guvernamentală din Germania au convenit marţi să prelungească măsurile destinate compensării impactului economic al crizei coronavirusului, precum ajutoarele pentru şomaj parţial şi îngheţarea normelor privind insolvenţele.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.