Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, omologul sau francez, Pierre Moscovici si Werner Hoyer, presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI) au semnalat in timpul unei intalniri la Paris costul ridicat de finantare din sudul Europei, care este un obstacol pentru redresarea economica. 

"O firma mica sau mijlocie din Italia sau Spania nu finanteaza o investitie la aceeasi dobanda ca o companie germana. Canalele de finantare nu functioneaza", a spus Moscovici. 

Schaeuble a declarat la randul sau ca somajul in randul tinerilor, in sudul Europei, submineaza unificarea europeana. 

Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au promovat idei diferite referitoare la solutiile de relansare a cresterii in zona euro, liderul de la Paris cerand mai putina austeritate, iar cel german o reducere a datoriilor si a deficitelor bugetare, insotita de reforme pe piata muncii, pentru stimularea angajarilor. 

Guvernul german a indicat insa ca intentioneaza sa prezinte un proiect comun cu Franta, pentru stimularea infiintarii de locuri de munca pentru tineri, cei mai loviti de recesiune.  Propunerile ar putea include imprumuturi de pana la 70 de miliarde de euro pe an, in urmatorii trei ani, destinate combaterii somajului, prin intermediul BEI, a spus Hoyer intr-un interviu acordat publicatiei Bild. 

Luna trecuta, Germania a anuntat un program de sustinere a finantarii companiilor mici si mijlocii din Spania. Potrivit Der Spiegel, planul implica imprumuturi ale bancii germane de stat KfW catre banci din sudul zonei euro, in incercarea de reducere a costurilor de creditare ale companiilor. 

"Aproape 6 milioane de tineri nu au loc de munca. Acesti oameni tineri au nevoie acum de raspunsuri", a afirmat ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, la televiziunea ARD. 

Comisia Europeana a estimat la inceputul acestei luni ca economia zonei euro se va contracta probabil in 2013 pentru al doilea an consecutiv, iar somajul va urca la nivelul record de 12,2%.  Somajul in randul tinerilor de pana la 25 de ani a atins in zona euro 24% in martie, potrivit datelor Eurostat. In Spania somajul afecteaza 55,9% dintre acesti tineri, in Portugalia 38,3%, in Italia 38,4%, iar in Franta 26,5%.