Economia germană a înregistrat o creştere zero în ultimele trei luni din 2018, după declinul de 0,2% înregistrat în trimestrul trei din 2018, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de Statistică din Germania (Destatis).

Performanţa înregistrată de cea mai mare economie europeană în perioada octombrie-decembrie 2018 este inferioară estimărilor analiştilor dar permite Germaniei să evite o recesiune tehnică, definită prin două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

Citește și: Țara din UE care are mai mulți bani decât poate cheltui. Cum a ajuns la cel mai mare excedent din istorie

În trimestrul patru din 2018, cheltuielile publice au urcat cu 1,6%, contribuind cu 0,3 puncte procentuale la avansul PIB-ului. Exporturile şi importurile au crescut fiecare cu doar 0,7%, astfel încât comerţul nu a avut o contribuţie la creşterea PIB-ului.

Consumul privat, considerat unul din un motoarele de creştere a creştere a economiei, a avut o evoluţie dezamăgitoare, îbnregistrând un avans de doar 0,2%, iar contribuţia sa la avansul PIB-ului a fost de un 0,1 punct procentuale.

Economistul şef al VP Bank, Thomas Gitzel, consideră că reglementările mai stricte privind emisiile au dus la scăderea vânzărilor de automobile, afectând atât exportul cât şi consumul intern.

Pe ansamblul anului trecut, economia germană a înregistrat o creştere de 1,4%, mai redusă decât expansiunea de 2,2% din 2016 şi din 2017. Pentru acest an Guvernul german estimează un avans al PIB-ului de 1%.