"Estonia este un stat cibernetic iar asta înseamnă şi că trebuie să ne protejăm sistemele de securitate cibernetică în domenii civile şi militare", a declarat ministrul apărării Juri Luik, adăugând că orice război convenţional are în zilele noastre o dimensiune cibernetică.

Comandoul este format din circa 300 de soldaţi şi ar urma să fie deplin operaţional până în 2023.

Micul stat baltic a fost lovit de un atac la nivel naţional în 2007. Estonia, care este unul dintre cele mai avansate state în materie de digitalizare, şi-a văzut expusă vulnerabilitatea: reclama online a întâmpinat dificultăţi mai multe zile, iar guvernarea, media şi economia au fost toate afectate.

De atunci, Estonia a luat măsuri pentru a se păzi de scenarii similare. Centrul de excelenţă pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice al NATO îşi are sediul la Tallinn din 2008, notează DPA.

Prima țară din lume care lansează o criptovalută națională

În luna august a anului trecut, Estonia a lansat Programul e-Residency/e-Rezidenţă prin care doreşte să revoluţioneze lumea afacerilor, pe baza unui plan de acţiune dedicat economiei viitorului.

Prin intermediul acestui program, oricine are cu acces la internet, din orice colţ al lumii, îşi poate deschide o afacere în Estonia fără a pune piciorul fizic în această ţară baltică. Un pas esenţial îl va reprezenta lansarea Estcoinului, prima criptovalută naţională/criptomonedă digitală din lume.

În primul scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar putea fi un simbol "comunitar" care să sprijine obiectivul de a dezvolta noua naţiune estoniană digitală prin încurajarea investitorilor şi a antreprenorilor de a utiliza e-Rezidenţa ca platformă de încredere, explică autorităţile estoniene.

În al doilea scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar presupune o "identitate digitală estoniană" care ar permite membrilor societăţii "e-Rezidenţă" să facă diferite operaţiuni, precum semnarea digitală a documentelor sau logarea la servicii în condiţii de securitate şi siguranţă. Aceste tokene/criptomonede nu vor putea fi vândute sau tranzacţionate, ci ar fi legate în mod clar de proprietarii lor.
  
În al treilea scenariu de lucru, cel mai controversat, s-ar crea "Euro Estcoin" prin care criptomoneda digitală estoniană ar avea o valoare legată de cea a monedei euro, moneda fizică utilizată astăzi în Estonia. Korjus susţine că "acest Estcoin nu ar fi o alternativă la Euro, a cărui creare este în prezent interzisă oricărei naţiuni din zona Euro, ci ar fi o combinaţie a avantajelor criptomonedei digitale cu stabilitatea valutară tradiţională".

Estonia nu a anunţat o dată pentru lansarea acestei oferte iniţiale de criptomonedă, dar Korjus a menţionat în spaţiul public că "interesul investitorilor este enorm şi, în mare măsură, aceştia par să primească ideea".

În cazul în care Estcoinul devine realitate, ar fi prima viziune instituţională publică asupra unui viitor bazat de criptare susţinută de guvern în sistemul blockchain.