Un raport citat de Reuters si preluat de Time Magazine arata un trend in crestere printre chinezi. Asiaticii apeleaza la mame surogat americane care sa le aduca pe lume copii.

Potrivit legilor din SUA, oricine e nascut pe teritoriul tarii devine automat cetatean american si poate sa aplice pentru cartea verde pentru parinti, dupa implinirea varstei de 21 de ani.

Daca ar fi sa comparam cu vizele pentru investitii, o alta metoda populara printre chinezii care vor sa ajunga in America, solutia mamelor surogat se dovedeste a fi mai ieftina, costand undeva intre 120.000 si 200.000 de dolari, potrivit Reuters.

Ideea cetateniei americane atrage multi asiatici, ingrijorati de calitatea vietii din statele de origine. Chinezii, in special, se confrunta cu un nivel ridicat de poluare si o multime de probleme in sanatate si siguranta alimentara. Mai mult, traiul in China nu e roz nici pentru cei cu venituri mari. Oficialii chinezi au demarat anul trecut o campanie anti-coruptie prin care incearca sa elimine fraudele. Astfel, toti cei ale caror averi au fost obtinute ilegal incearca acum sa se puna cumva la adapost si iau in serios posibilitatea de a se muta peste hotare, cu tot cu bani.

Pentru altii, America e o destinatie preferata datorita sistemului educational mai relaxat si mai bun pentru cresterea copiilor.

Apelarea la o mama surogat nu este o actiune legala in China, dar asta nu inseamna ca nu au loc astfel de tranzactii in fiecare zi, fara stirea autoritatilor. Practica e preferata si pentru ca ii ajuta pe chinezi sa ocoleasca legea care nu permite cuplurilor sa dea nastere la mai mult de un copil. Reglementarea din urma a fost relaxata in ultimii ani si nu se mai aplica, spre exemplu, parintilor care sunt la randul lor copii unici, dar ramane in vigoare pentru majoritatea familiilor. Pe de alta parte, cine are suficienti bani sa plateasca o mama surogat isi permite sa achite si amenda impusa de oficiali, pentru incalcarea legii.

In ciuda faptului ca America este o destinatie atragatoare, doua decenii de asteptare pentru cartea verde ramane totusi o perioada indelungata. Chinezii care cauta sa emigreze cat mai repede se reorienteaza spre alte destinatii din Vest. Un alt lucru care ii face sa se gandeasca de doua ori cand vine vorba despre mutarea in Statele Unite e sistemul de impozitare de acolo, unul special pentru expati si deloc convenabil.