Saptamana viitoare va fi una cheie pentru viitorul BMPS: perioada de subscriere a ofertei va incepe luni si se va incheia pe 21 decembrie, ora locala 14:00 (13:00 GMT).

Un procent de 35 % din aceasta majorare de capital este destinat actionarilor si pietei italiene, in timp ce restul de 65% este oferit investitorilor institutionali din Italia si strainatate. In cazul investitorilor institutionali, termenul limita este 22 decembrie, ora locala 14:00.

Obiectivul este acela de a strange suma de 5 miliarde de euro, stabilita in planurile sale de "insanatosire", si, in acest sens, cea mai veche banca din lume urmeaza doua strategii distincte, dar paralele: pe de o parte, majorarea de capital si, pe de alta parte, conversia voluntara a datoriei subordonate in actiuni.

In ceea ce priveste cautarea de capital in afara granitelor, presa a mentionata ca BMPS negociaza cu investitori internationali, precum fondul suveran din Qatar, care ar fi dispus sa investeasca circa un miliard de euro.

Investitorii din Golf se pare ca mediteaza inca daca sa intre sau nu in BMPS, din cauza instabilitatii politice aparute in urma referendumului ce a dus la demisia premierului Matteo Renzi, in 7 de decembrie.

Cotidianul economic 'Il Sole 24 Ore' relateaza ca atat Qatar, cat si alti investitori, precum multimilionarii George Soros si John Paulson, asteapta sa vada rezultatul vanzarii creditelor neperformante inainte de a lua o decizie in privinta BMPS.

In cazul in care aceste operatiuni nu vor reusi sa aduca 5 miliarde de euro, presa de specialitate preconizeaza ca Guvernul va injecta bani publici cu scopul de a stabiliza banca si a impiedica afectarea intregului sector.

Succesorul lui Renzi in functia de premier, Paolo Gentiloni, a dat asigurari, la investirea de catre Camera Deputatilor ca "Executivul este pregatit sa intervina si sa garanteze stabilitatea bancilor si a economiilor italienilor".

Banca toscana are un portofoliu de credite neperformante de 27,7 miliarde euro. Situatia sa preocupa atat Italia, cat si Uniunea Europeana, deoarece pune la indoiala solvabilitatea sistemului bancar al tarii, a treia economie din zona euro.

Intr-un comunicat din iulie, Ministerul Economiei a estimat nivelul brut al creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar la 360 miliarde euro, dintre care 200 miliarde euro cu un grad ridicat de insolventa.

MPS intentioneaza sa vanda credite neperformante de 27,6 miliarde euro, sa concedieze 2.600 de angajati si sa inchida circa 500 de sucursale.