Pierderile au fost generate de scăderile masive ale cotaţiilor acţiunilor şi proprietăţilor imobiliare pe care le are în portofoliul său, din cauza pandemiei de COVID-19, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Chiar dacă pieţele şi-au revenit în al doilea trimestru, ne confruntăm în continuare cu o incertitudine considerabilă", a precizat directorul general adjunct al fondului, Trond Grande.

Portofoliul total al fondului a avut în primul semestru un randament negativ de 3,4%, ca urmare a unui declin de 6,8% în cazul acţiunilor şi un minus de 1,6% pentru proprietăţile imobiliare, chiar dacă valoarea instrumentelor cu venit fix a crescut cu 5,1%.

"Randamentul total al fondului a fost cu 11 puncte de bază sub cel al indicelui de referinţă", a precizat Norges Bank Investment Management.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei investeşte aproximativ 30% din activele sale în instrumente cu venit fix, aproximativ 67% din active sunt investite în acţiuni iar restul de 3% sunt investite în imobiliare. Fondul gestionat de Banca Centrală a Norvegiei deţine acţiuni la aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

În 2019, fondul suveran de investiţii al Norvegiei, a avut un randament al investiţiilor de 19,9%, ceea ce i-a permis să realizeze câştiguri record de 1.690 miliarde de coroane norvegiene (180,49 miliarde de dolari).

În prezent valoarea totală a fondului este echivalentă cu aproximativ 214.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.