Top 10 Forbes cei mai bogati monarhi ai lumii

1. Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, avere estimata la 30 de miliarde de dolari

Bhumibol Adulyadej este regele cu cea mai longeviva domnie din istoria acestei tari. Averea sa este administrata de Biroul Proprietatilor Coroanei si include un domeniu de peste 12 km patrati in centrul capitalei Bangkok si actiuni la compania Siam Cement si la Siam Commercial Bank. El este si proprietarul celui mai mare diamant slefuit din lume, Golden Jubilee de 545 de carate.

2. Sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah, avere estimata la 20 miliarde dolari

Averea estimata la aceasta suma in 2011 se datoreaza investitiilor facute in exploatarea petrolului si gazelor naturale din Brunei. Este celebru si pentru modul in care isi cheltuieste banii - detine o colectie de peste 600 de automobile Rolls-Royce, iar resedinta sa, Istana Nurul Iman, este cel mai mare palat din lume si a costat peste 350 de milioane de dolari. 

3. Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, avere estimata la 18 miliarde dolari

Fostul suveran al Arabiei Saudite a incetat din viata la 23 ianuarie a.c.. Cand a preluat tronul, in 2005, Arabia Saudita a inceput proiectul constructiei unui oras in onoarea sa, un proiect de 26 de miliarde de dolari. 

4. Emirul din Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed al Nahyan, avere estimata la 15 miliarde dolari

Emir al Abu Dhabi si presedinte al Emiratelor Arabe Unite, seicul Khalifa a facut avere in calitate de presedinte al Autoritatii de Investitii din Abu Dhabi, care administreaza rezervele de petrol ale EAU, rezerve estimate la o jumatate de trilion de dolari. Este cunoscut si pentru activitatea sa filantropica, avand contributii importante in domeniul medical. 

5. Emirul Dubaiului, Mohammed bin Rashid al Maktoum, avere estimata la 4 miliarde dolari

Mohammed bin Rashid al Maktoum este si prim ministru al Emiratelor Arabe Unite. Si el este cunoscut pentru implicarea in activitati umanitare, printre care si infiintarea fundatiei ce-i poarta numele, ce isi propune sustinerea dezvoltarii sustenabile a lumii arabe. 

6. Hans Adam al II-lea, print de Liechtenstein, avere estimata la 3,5 miliarde dolari

Este primul monarh european care apare in acest clasament. Averea sa provine din detinerea companiei Liechtenstein Global Trust. Are o extravaganta sa colectie de arta expusa la Liechtenstein Museum. 

7. Fostul emir al Qatarului Hamad bin Khalifa Al Thani, avere estimata la 2,4 miliarde dolari

Membru al familiei regale Al Thani, are o averea ce provine tot din administrarea rezervelor de petrol si gaze prin intermediul Qatar Investment Authority. Seicul Hamad a infiintat si televiziunea de stiri Al Jazeera. 

8. Printul Albert al II-lea de Monaco, avere estimata la 1 miliard dolari

Averea sa este formata din actiuni la Société des bains de mer de Monaco, o companie care administreaza veniturile obtinute de Monte Carlo Casino, Opéra de Monte-Carlo si Hotel de Paris din Monte-Carlo. 

9. Sahul Karim al-Hussayni, Aga Khan al IV-lea al Frantei, avere estimata la 800 de milioane dolari

10. Qaboos bin Said al Said, sultanul Omanului, avere estimata la 700 de milioane dolari

Regina Marii Britanii are o avere estimata la "doar" 500 de milioane de dolari

Averea personala a reginei provine din proprietatile detinute, precum castelul Balmoral din Scotia, herghelii, plantatii de pomi fructiferi, obiecte de arta si bijuterii dar si din una dintre cele mai valoroase colectii de timbre din lume, pe care a mostenit-o de la bunicul sau, regele George al V-lea. Se adauga si bunurile cuprinse in Domeniile Coroanei de care Elisabeta se bucura in calitate de regina, cum ar fi Palatul Buckingham, estimat la 5 miliarde de dolari sau Colectia Regala de Arta.

Regina dispune si de un salariu anual din partea guvernului britanic, in valoare de 12,9 milioane de dolari.