Țara care domină clasamentul ONU al celor mai fericite popoare de la înființarea acestuia, în 2012, este din ce mai optimistă, potrivit unui barometru al încrederii consumatorilor, dat publicității marți. Indicele a atins cel mai ridicat nivel din iulie anul trecut, potrivit Biroului de Statistică din Danemarca.

Tore Stramer, economist-sef la grupul financiar Nykredit, spune ca cifrele date publicității marți sugerează intenția danezilor de a cheltui. Această tendință vine după ce dobânzile s-au menținut negative pentru mai mult de cinci ani, cea mai îndelungată perioadă cu dobânzi negative din lume.

Danemarca folosește politica monetară pentru a menține valoarea coroanei în raport cu euro și a scăzut pentru prima dată dobanda cheie sub zero la mijlocul anului 2012.

"S-ar putea să nu intrăm într-o petrecere definită de cheltuieli”, a spus Stramer, ceea ce nu este în totalitate rău, având în vedere că ultima dată când cheltuielile au ajuns la același nivel, în 2006, majoritatea banilor erau împumutați.

Potrivit lui Stramer, corecția suferită de indicii bursieri mondiali la începutul lunii nu a influențat în mare măsură danezii, care, spre deosebire de vecinii suedezi, au investiții limitate în acțiuni.

Cum vrea Danemarca să stimuleze angajările și să reducă deficitul de forță de muncă

Creșterea optimismului consumatorilor vine pe fondul unui deficit de specialiști pe piața muncii, pe care autoritățile încearcă să-l rezolve printr-o serie de stimulente, cum ar fi reducerea taxelor. Astfel, autoritățile propun un amplu plan de reducere a taxelor în țara cu cele mai mari taxe din lume.

“Trebuie să fie mai ieftin să fii danez”, spunea, anul trecut, ministrul de Finanțe al țării.

Danemarca are cel mai ridicat procent în PIB din taxe dintre toate țările dezvoltate. Un lucrător danez a plătit, în medie, anul trecut, 36% din venituri taxe la stat, comparativ cu 25,5%, media statelor OCDE.

Cu o rată a șomajului destul de mică, reducerea poverii fiscale este menită să încurajeze și mai multi danezi să muncească, în conditițiile în care lipsa forței de muncă cu care se confruntă angajatorii nu poate fi acoperită cu imigranți, din cauza politicilor foarte stricte ale țării în privința imigrației.

Guvernul vrea, totodată, să-i scutească de la plata taxelor pe angajații cu venituri mici, pentru a face mai atractivă încadrarea în muncă decât beneficiile de șomaj. De asemenea, contribuțiile la pensie vor fi reduse.

Între propunerile Guvernului de la Copenhaga se mai numără și reducerea taxei de deținere a unei mașini cu până la 15.000 coroane, respectiv 2.430 de dolari.

Danemarca deschide ușa europenilor care vor pleca din Marea Britanie, după Brexit

O altă posibilă rezolvare a deficitului de specialiști cu care se confruntă Danemarca a venit și din partea patronatelor. Dacă Marea Britanie nu poate garanta cetățenilor europeni că viața lor nu se va schimba și că vor putea trăi și lucra în Regat și după Brexit ca înainte, atunci acești oameni ar trebui să vină să se angajeze în Danemarca.

Acest mesaj a fost transmis de Confederația Industriilor din Danemarca, organizație care reprezintă 10.000 de corporații, și care spune că acum este momentul cel mai bun ca țara scandinavă să atragă oameni tineri și specializați, rezolvând astfel deficiul acut de forță de muncă cu care se confruntă.

Putem folosi cetățenii europeni care muncesc acum în Marea Britanie. Nu este foarte clar ce se va întâmpla cu ei după Brexit – și nici Londra nu știe ce reguli le va aplica”, a declarat Steen Nielsen, șeful pe politici pe piața muncii al confederației, scrie Bloomberg.

În opinia lui Nielsen, Danemarca trebuie să fie proactivă și să facă eforturi pentru a-i recupera pe europenii blocați în hățișul Brexitului, pentru că și alte țări europene se confruntă cu același deficit de forță de muncă specializată și vor veni, la rândul lor, cu oferte.

“Este o competiție acerbă între țările europene să atragă cei mai buni specialiști“, a spus Nielsen. Potrivit acestuia, în ultimele 12 luni, aproape 40% din membrii confederației pe care o reprezintă făceau eforturi să găsească cei mai buni candidați pentru a ocupa locurile de muncă vacante.

Economia daneză s-a chinuit să-și revină în ultimii ani, de pe urma prăbușirii pieței imobiliare și a crizei financiare globale din 2008. Guvernul prognozează o creștere de 1,7% în 2018.