"Acest eveniment este o oportunitate extraordinara si isi pastreaza validitatea pentru ca are capacitatea sa atraga persoane interesante din lumea afacerilor, a guvernelor si a altor comunitati, pentru conversatii informale si deschise", a declarat Ian Goldin, participant veteran la forumurile Davos si director la Oxford Martin School, institut de cercetari al Oxford University, potrivit Mediafax.

In acest an lumea nu duce lipsa de rani care trebuie bandajate, la reuniunea de la Davos. In timp ce delegatii se pregatesc pentru reuniunea din Alpii elvetieni, lumea pare a fi in pragul unei caderi nervoase, noteaza USA Today.

Terorismul, epidemia de Ebola si criza economica, in topul subiectelor de discutie

Islamistii extremisti nu dau semne sa incetineasca ritmul actelor de barbarism, dupa cum arata atacurile recente din Paris si Nigeria. Intre timp au reaparut temerile legate de rezultatul alegerilor de duminica din Grecia, liberalizarea francului elvetian a luat prin surprindere o lume intreaga, iar scaderea preturilor materiilor prime a agitat pietele emergente.

Alte temeri sunt provocate de stagnarea cresterii economice in China, atacurile cibernetice tot mai periculoase, epidemia de Ebola din vestul Africii care a facut peste 8.400 de victime si criza din Ucraina. O tema permanenta este cea a schimbarilor climatice, dupa ce 2014 a fost cel mai cald an inregistrat vreodata in statisticile oficiale.

Davos este mai mult decat o reuniune bine organizata la nivel inalt, la propriu si la figurat, la care sunt trecute in revista toate relele din lume. Klaus Schwab, fondator si presedinte executiv al World Economic Forum, a aratat ca tema acestui an va fi, partial, desprea crearea conditiilor pentru refacerea increderii in viitorul lumii.

"Pesimismul a devenit prea mult starea de spirit a timpurilor noastre. Ar trebui sa ne concentram in mod special pe oportunitati, decat pe riscuri", a spus Schwab, intr-o intalnire cu presa.

Problema este daca ceea ce se obtine la acest forum justifica costul de participare de aproximativ 40.000 de dolari.

Intrebat despre ceea ce s-a realizat dupa reuniunea de anul trecut, Schwab a spus ca forumul este implicat in peste 40 de initiative care implica colaborarea cu guverne si companii, in domenii ca finantarea infrastructurii, protejarea mediului si reducerea saraciei.

Delegatia americana va fi optimista, increzatoare, in conditiile in care economia americana inregistreaza rate de crestere de 5%, in timp ce Franta, Germania, Italia si alte economii europene sunt in stagnare, sau chiar mai rau. Pentru a combate deflatia, Banca Centrala Europeana este pe cale sa anunte joi lansarea unui program de suplimentare a lichiditatilor.

Dintre participantii la Davos, 27% provin din Statele Unite, cate 10% din Elvetia si Marea Britanie, in timp ce delegatia rusa si cea chineza vor reprezenta cate 2% din total.

Marii absenti: Vladimir Putin si Mario Draghi

Intre participantii de marca la reuniunea de la Davos se afla cancelarul german Angela Merkel, secretarul de stat american John Kerry si presedintele chinez Li Keqiang. Ucraina va fi reprezentata de presedintele Petro Porosenko si de ministrul de Finante, Natalia Ann Jaresko.

Criticii forumului de la Davos mentioneaza intotdeauna pe marii absenti ai evenimentului, acestia fiind in acest an presedintele rus Vladimir Putin si seful BCE, Mario Draghi.

"Cand l-am invitat (pe presedintele Vladimir Putin n.r.) am spus ca Davos este locul potrivit pentru a prezenta un plan cuprinzator de iesire din situatia actuala. Probabil nu este inca momentul potrivit, dar a trimis o delegatie importanta", a declarat Schwab la CNBC.

Intre femeile de afaceri prezente la reuniune se vor afla Sheryl Sandberg, director la Facebook, si Marissa Mayel, sefa Yahoo.