Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în septembrie cu 10.000, până la cifra ajustată de 2,276 milioane de persoane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în septembrie la 5%, uşor peste nivelul record scăzut de 4,9% atins în acest an. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să crească luna aceasta cu 5.000 persoane.

"Scăderea activităţii economice este reflectată parţial de datele privind forţa de muncă. Dar, per ansamblu, piaţa foţei de muncă încă este robustă. De asemenea, numărul de angajaţi a continuat să crească în septembrie, dar într-un ritm mai lent decât în lunile precedente", a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele.

Separat, Oficiul federal de Statistică (Destatis) a anunţat că vânzările de retail au crescut în august cu 0,5%, în ritm lunar, şi cu 3,2% în ritm anual.

Rata scăzută a şomajului, majorările salariale semnificative, inflaţia moderată şi costurile scăzute de împrumut au încurajat populaţia să cheltuie mai mult.

Banca Centrală a Germaniei nu este îngrijorată că ţara se îndreaptă spre recesiune, în pofida scăderii activităţii economice, se arată în raportul lunar publicat săptămâna trecută de Bundesbank.

Deşi este posibil ca PIB-ul Germaniei să se contracteze din nou în trimestrul trei din 2019, aceasta nu înseamnă că cea mai mare economie europeană va intra în recesiune, apreciază Bundesbank.

Economiştii vorbesc de o "recesiune tehnică" dacă PIB-ul se contractează două trimestre consecutiv. În trimestrul doi din 2019 economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, după un avans de 0,4% în primele trei luni din acest an.

"Dacă economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt nu reprezintă un motiv de îngrijorare, nu înseamnă că întreaga fază de expansiune economică s-a încheiat", în condiţiile în care consumul privat şi rata angajării nu sunt afectate, se arată în raportul Bundesbank.

Cu toate acestea, la începutul lunii octombrie, principalele institute de cercetare economică din Germania au înrăutățit perspectivele de creștere ale celei mai mari economii a Europei și au avertizat autorităţile de la Berlin că economia intră în recesiune.