A vândut primul joc inventat de el la 12 ani, iar acum este CEO-ul a două companii – Tesla și SpaceX, și fondator al altor trei. Vrea să ajungă pe Marte, dar până atunci revoluționează transportul pe Pământ, prin tehnologia Hyperloop.

A fost căsătorit de trei ori (de două ori cu aceeași femeie), are tripleți și gemeni și și-a numit ultimul copil născut X Æ A-12. Este un utilizator fervent al rețelei de socializare Twitter și stârnește aproape zilnic controverse, fie legate de viața sa profesională, fie de cea personală.

Se pare că nu este nimic ce Elon Musk nu ar încerca. În calitatea de CEO al SpaceX (agenție spațială) și Tesla (constructor de mașini electrice), fondator al The Boring Company (companie de infrastructură urbană) și cofondator al OpenAI (inteligență artificială) și Neuralink (companie de neurotehnologie), Musk pare că se ocupă de toate, încercând tot felul de tehnologii futuriste. De altfel, spune frecvent că nu va fi fericit până când nu va evada de pe Terra pentru a coloniza Marte.

La 12 ani, vinde cu 500 de dolari primul joc pe care l-a creat

Încă de mic s-a dovedit a fi o personalitate efervescentă, care trăda inventatorul și antreprenorul fără liniște care avea să devină. Născut în 1971 în suburbiile Pretoriei (Africa de Sud) din mamă canadiană și tată sud-african, a decis împreună cu fratele său mai mic, Kimbal, să locuiască cu tatăl lor după divorțul părinților, în 1979. În scurt timp a început să aibă o relație tensionată cu tatăl său și recunoștea mai târziu, într-un interviu, ca nu a fost o idee bună să locuiască cu el, scrie Business Insider.

În 1983, la 12 ani, Musk vindea deja unei reviste de computere primul joc pe care îl crease – numit Blastar, cu 500 de dolari. Îl descria mai târziu ca fiind ”un joc trivial, dar mai bun ca Flappy Bird”.

În școală nu a avut o viață ușoară, a fost hărțuit și a ajuns chiar și la spital, după ce colegii l-au bătut până când a leșinat. După ce a terminat liceul, Musk a plecat în Canada, unde s-a mutat cu mama lui, fratele Kimbal și sora lor Tosca.

Studiază doi ani la Queen's University, Kingston, Ontario, dar își continuă facultatea la Universitatea din Pennsylvania, unde își ia licența în fizică și economie. În timp ce era student în Pennsylvania, a închiriat împreună cu un coleg de facultate o casă cu 10 dormitoare, pe care a transformat-o în club de noapte. A fost primul experiment antreprenorial al lui Elon Musk.

Renunță la doctoratul la Stanford la două zile după ce fusese admis. Cum face primele 22 de milioane de dolari

După licență, Musk merge la Universitatea Stanford pentru un doctorat, dar renunță înainte de a începe. A plecat la numai două zile după ce fusese admis, pentru a-și încerca norocul în boom-ul ”dot-com” (cunoscută și ca ”bula internetului” - a fost o perioadă, la sfârșitul anilor ’90 când bursa a explodat datorită speculațiilor cu acțiuni ale companiilor din zona internetului și a tehnologiei). Nu s-a întors niciodată să-și termine studiile la Stanford.

Împreună cu fratele Kimbal, Musk lansează Zip2, cu ajutorul unor investitori din Silicon Valley. Zip2 oferea ghiduri de călătorie pentru ziare ca The New York Times și Chicago Tribune. Când punea bazele companiei, Musk dormea la birou și se spăla la o organizație de binefacere. Munca enormă din această perioadă i-a fost răsplătită din plin, când Compaq, o companie de tenologie, i-a cumpărat afacerea într-o tranzacție de 341 de milioane de dolari, cash și acțiuni, din care lui Elon Musk i-au revenit 22 de milioane de dolari.

Acesta a fost momentul în care a început efervescența lui Musk. Următoarea afacere a fost X.com, o companie bancară online, pentru lansarea căreia a folosit 10 milioane de dolari din banii primiți pe Zip2. După un an, X.com a fuzionat cu Confinity, un start-up financiar fondat de Peter Thiel, și astfel a luat naștere compania de transfer de bani PayPal.

Musk a devenit CEO-ul PayPal, dar nu a ocupat mult timp această funcție, pentru că în octombrie 2000 a început o dispută cu cofondatorii companiei, pentru mutarea serverelor PayPal din sistemul gratuit Unix pe Microsoft Windows.

Disputa a degenerat și, în timp ce Musk era în vacanță în Australia, consiliul de administrație al PayPal l-a concediat, iar Thiel a devenit noul CEO. ”Asta e problema cu vacanțele”, glumea mai târziu Elon Musk, într-un interviu pentru revista Fortune. Dar povestea cu PayPal nu s-a încheiat aici, iar când eBay a cumpărat compania, în 2002, lui Musk i-au revenit 165 de milioane de dolari, pentru că era cel mai mare acționar.

În 2002, Musk își îndeplinește visul: pune bazele unei companii de nave spațiale

Însă chiar și fără scandalul de la PayPal, Musk își gândea deja următoarea mișcare. În 2002, a fondat Space Exploration Technologies, sau pe scurt SpaceX, cu 100 de milioane de dolari din banii primiți de la eBay. Visul lui Musk era să producă nave spațiale ieftine, iar zborul în spațiu să devină accesibil cât mai multor oameni.

A numit prima navă spațială pe care a construit-o Dragon, după numele cântecului "Puff the Magic Dragon", ca reacție la scepticii care spuneau că nu va reuși să trimită niciodată nave în spațiu. După mai multe eșecuri și rachete care au explodat, SpaceX a reușit să devină prima companie americană care trimite, alături de rușii de la Sputnik, navete pe Stația Spațială Internațională. Acum, principalul țel al lui Musk este să ajungă pe Marte și s-o colonizeze.

Dar deși visează la Marte, Musk este destul de ocupat aici, pe Pământ, în special cu Tesla Motors. În 2004, a făcut prima investiție de 70 de milioane de dolari în Tesla, o companie de mașini electrice pe care a fondat-o împreună cu Martin Eberhard. Musk și-a asumat un rol foarte activ încă de la început, ajutând la apariția primei mașini electrice construită de Tesla, Roadster, în 2006.

Tesla și SpaceX nu erau de ajuns, însă, pentru Elon Musk. I-a venit ideea unei companii de energie solară, așa că în 2006 a finanțat proiectul SolarCity, fondat de verii lui, Peter și Lyndon Rive. Zece ani mai târziu, în 2016, Tesla a cumpărat SolarCity, pentru 2,6 miliarde de dolari.

În 2008, era în faliment și trăia din împrumuturi

În 2007, printr-o lovitură de teatru, l-a înlăturat pe Eberhard din funcția de director general al Tesla și din consiliul de administrație al companiei. În 2008, când criza financiară a lovit serios Tesla, Musk a salvat personal compania de la faliment și a preluat funcția de CEO. În același an, el însuși aproape că a ajuns la faliment și spunea mai târziu că 2008 a fost cel mai prost an din viața lui. Tesla pierdea bani, SpaceX avea probleme cu lansarea rachetei Falcon 1, iar Musk trăia din împumuturi.

Nici cu viața personală nu o ducea mai bine. Tot în 2008 a divorțat de prima lui soție, Justine, o scriitoare canadiană cu care se căsătorise în 2000. Primul lor copil a murit la 10 săptămâni de sindromul morții subite la sugari. Ulterior, au avut gemeni și tripleți, prin inseminare in vitro. Imediat după divorț, Musk a început să se întâlnească cu actrița Talulah Riley, cu care s-a căsătorit în 2010 și de care a divorțat în 2012. În iulie 2013, s-au recăsătorit, ca să divorțeze din nou în 2016.

Și totuși, deși spune că 2008 a fost cel mai rău an din viața lui, s-a terminat cu două vești excepționale pentru Musk: SpaceX a semnat un contract de 1,5 miliarde de dolari cu NASA, pentru a livra materiale de cercetare și alimente pe Stația Spațială, iar Tesla are din ce în ce mai mulți investitori.

În iunie 2010, Tesla a avut un succes răsunător cu listarea la bursă, când a strâns 226 milioane de dolari, în urma ofertei publice inițiale. A fost prima listare a unui producător auto american de la listarea Ford, în 1956, iar această mișcare l-a ajutat pe Musk să-și revină financiar.

În 2018, și-a trimis mașina pe Marte. Spune că inteligența artificială ar putea declanșa al treilea război mondial

Până la finele lui 2015, SpaceX făcuse 24 de livrări pentru NASA pe Stația Spațială, iar în 2016, racheta Falcon 9 a făcut prima aterizare în ocean, pe o platformă refolosită. Falcon Heavy, succesoarea navetei Falcon 9 este cea mai puternică rachetă construită de SpaceX. A fost lansată în februarie 2018 cu o încărcătură pe care numai Elon Musk putea s-o trimită în spațiu: ”Starman”, un manechin îmbrăcat în astronaut și propria mașină Tesla Roadster. Racheta a fost lansată spre orbita planetei Marte.

Elon Musk nu este niciodată în pană de idei. În paralel cu Tesla și SpaceX, a fondat The Boring Company, care lucrează la tehnologia Hyperloop, tuneluri prin care să circule capsule de super-viteză, de până la 500 km/oră, pe şine cu presiune joasă. Astfel, distanţa San Francisco - Los Angeles va putea fi parcursă în doar 30 de minute. În prezent, o călătorie între cele două metropole californiene este realizată cu automobilul în aproximativ şase ore.

În 2015, Musk a cofoundat OpenAI, o organizație non-profit dedicată cercetării, prin care se asigură că inteligența artificială nu va distruge omenirea. Musk și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că inteligența artificială ar putea declanșa al treilea război mondial. În 2018, însă, a fost nevoit să se retragă de la conducerea OpenAI, pentru a evita un posibil conflict de interese cu Tesla, care folosește la scară largă inteligența artificială.

Vrea să implanteze cipuri în creierul uman

În 2017, Musk a fondat încă o companie: Neuralink, prin care încearcă să construiască dispozitive care să poată fi implantate în creierul uman, pentru a vindeca boli neurologice.

În ianuarie 2020, anunța că va avea un copil cu cântăreața Grimes, un băiețel care s-a născut în luna mai și pe care l-a numit X Æ A-Xii Musk sau X Ash A-12 Musk. Antreprenorul excentric a stârnit controverse pe Twitter și în legătură cu pandemia COVID-19, despre care a spus că panica legată de acest virus este ”prostească” sau când a anunțat că nu mai vrea să dețină nicio casă.

2020 a fost anul în care SpaceX a trimis primii astronauți în spațiu, pe Stația Spațială Internațională, iar Tesla s-a dezvoltat masiv în afara Americii (fabrici noi în China și Germania și vânzări de mașini aproape peste tot în lume, inclusiv în România).

În decembrie, Tesla a fost inclusă în indicele S&P 500, cel mai valoros indice bursier de pe Wall Street, iar capitalizarea bursieră a companiei a crescut cu 700% pe parcursul întregului an 2020.

Iar 2021 a început cum nu se poate mai bine: Elon Musk a devenit cel mai bogat om al planetei, devansându-l pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și Tesla a ajuns la o capitalizare bursieră de peste 800 mld. dolari, apropiindu-se rapid de clubul select al giganților care valorează peste un trilion de dolari. Destul de bine pentru un om care în 2008 era în faliment.