Idan Ofer, in varsta de 57 de ani, care are o avere neta estimata la 6,5 miliarde de dolari, face acest pas din motive personale, sustine unul dintre asociatii sai. Mama sa locuieste deja in Londra iar fiul lui a parasit de curand armata israeliana si isi doreste sa studieze in strainatate, cel mai probabil in Marea Britanie.

“Sunt mai multe motive legate de familie, care sa il faca sa vrea sa petreaca mai mult timp in Londra si sa se stabileasca acolo”, a declarat pentru Financial Times o persoana apropiata miliardarului.

Prin Quantum Pacific Group, Ofer controleaza actiunile Israel Corp., cea mai mare companie de holding din tara, ce este implicata in domeniul transporturile navale, industria automobilelor, energie, dar si in firma Israel Chemicals, care se ocupa cu ingrasaminte. Aceasta din urma ar putea fi cumparata de o companie din Canada, in ceea ce ar deveni cea mai mare tranzactie din istoria Israelului.

Asemenea altor moguli din tara, Ofer a fost blamat de opinia publica incepanand cu protestele sociale din 2011, cand sute de mii de oameni apartinand clasei mijlocii si-au aratat dezaprobarea fata de cei care traiau pe picior mare, intr-o economie controlata de cateva familii instarite.

La alegerile din ianuarie, noul val de politicieni a ajuns la putere pe baza promisiunilor ca vor ajuta clasa de mijloc intr-un moment cand Israelul are nevoie sa reduca din cheltuieli si sa inmulteasca impozitele, petru a contracara deficitul bugetar. Shelly Yachimovich, de exemplu, liderul Partidului Laburist de stanga, si-a construit campania pe acuze aduse in mod special lui Idan Ofer.

Magnatul israelian detine de mult locuinte in Londra, unde isi si petrece destul timp. Daca s-ar califica la statutul de non-locatar, veniturile rezultate de la companiile sale de offshore nu vor ajunge sa fie impozitate in Regat.

Asociatii omului de afaceri au aratat ca Ofer a dezvoltat de-a lungul timpului stranse legaturi cu Marea Britanie. Afacerea de curierat naval a familiei, pe care o detine impreuna cu fratele sau Eyal, stabilit in Maroc, folosestea cea mai mare flota de nave britanice din lume, in timp ce o aripa a Muzeului Maritim National din Greenwich este denumita dupa tatal lor, Sammy.

In 2007, un alt miliardar din Israel, Lev Leviev, s-a mutat la Londra iar anul acesta, presedintele bancii din Rusia, Andrei Borodin si directorii grupurilor LVMH si Dassault Systems, au ales aceeasi destinatie pentru a-si schimba domiciliul.

In lista miliardarilor Forbes, Ofer ocupa locul 182, cu o avere estimata la 6,5 miliarde de dolari.