Suverana Marii Britanii vrea sa isi scuteasca cotribuabilii de "cheltuieli extravagante", potrivit consilierilor de la Buckingham Palace.

Premierul David Cameron estimeaza ca "factura" pentru jubileul reginei va fi de "9.000 de ori mai mica fata de cea a Jocurilor Olimpice", care vor avea loc la Londra in aceasta vara (27 iulie - 12 august).

Momentele festive vor incepe de astazi, data incoronarii reginei si se vor desfasura pe parcursul a patru zile. In prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana acum.

Duminica, 3 iunie, va avea loc "Big lunch" (marele pranz n.r.), cand milioane de oameni vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului. In aceeasi zi, circa 1.000 de ambarcatiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

In ziua urmatoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, pana la Londra. Pe acesta din urma il va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi pavoazat cu steagurile Regatului Unit. In seara acestei zile, orchestra BBC va oferi un concert in fata palatului Buckingham.

Pe 5 iunie, in ultima zi de sarbatoare, va avea loc o slujba la catedrala Saint-Paul, dupa care regina se va plimba cu caleasca pe strazile Londrei si isi va face apoi aparitia la balconul palatului Buckingham.

Sursa foto: AFP/Mediafax