Autoritatile de la Varsovia au investit in organizarea Campionatului European de fotbal aproximativ 19 de miliarde de euro, 60 la suta de la bugetul de stat, iar restul din fonduri europene. Unii polonezi au criticat sumele ca sunt prea mari. Insa organizatorii le raspund diplomat.

"Zero zloti, niciun ban. Nu construim autostrazi, aeroporturi, gari si stadioane doar pentru turneul de fotbal. Dupa ce se va termina turneul, vom avea cu 126% mai multe autostrazi decat aveam in 2006, vom avea aeroporturi moderne, gari", spune Mikolaj Piotrowski, directorul de comunicare al Centrului Olimpic.

Din 2007, de cand au primit dreptul sa organizeze campionatul, polonezii au investit doar in amenajarea stadioanelor 2 miliarde de euro. In Varsovia, pentru stadionul national, s-au cheltuit 350 de milioane. Comparabila ca dimensiuni, Arena Nationala de la Bucuresti a fost mult mai ieftina.

In plus, polonezii au reabilitat sosele, autostrazi si, in apropierea stadionului din Varsovia, au inceput constructia unei gari. Pe care n-au mai terminat-o. Dealtfel, 15% dintre lucrarile de infrastructura nu au fost gata la timp.

"Polonia este azi cel mai mare santier din Europa, a investit cel mai mult in modernizare. Euro 2012 e unul dintre factorii care ne-au ajutat in criza pentru ca ne-a stimulat economia", a mai spus Mikolaj Piotrowski.

Peste 36 de mii de oameni au fost deja la meciul de deschidere, iar in cele 23 de zile, cat va dura campionatul, sunt asteptati peste un milion de suporteri. Fiecare dintre ei ar putea sa cheltuiasca pe mancare si distractii in medie 800 de euro.

Pentru organizarea Euro 2012, Polonia si Ucraina, cele doua tari gazda, au cheltuit impreuna 30 de miliarde de euro. In bugetele celor doua tari, este asteptata sa se intoarca o suma de cinci ori mai mare.