Soros si Paulson, alaturi de Leon Cooperman, un alt investitor de succes din zona fondurilor de hedging, au preluat in luna noiembrie participatia majoritara la Caesars Acquisitions Co., vehiculul de jocuri de noroc pe internet al grupului Caesars Entertainment, unul dintre cele mai mari lanturi de cazinouri din SUA, potrivit Forbes.

Tot mai multi oameni de afaceri si initiati in zona jocurilor de noroc pariaza masiv pe viitorul industriei americane a cazinourilor, cu afaceri de 60 miliarde de dolari, pe masura ce pariurile pe internet, considerate pana nu demult ilegale de guvernul federal, sunt legalizate la nivelul autoritatilor statale, precum New Jersey, Delaware sau Nevada.

Principalii actionari ai Caesars Entertainment sunt de asemenea investitori importanti in vehiculul Caesars Acquisitions, pariind 484 milioane de dolari pe jocurile de noroc online, noteaza Forbes.

Printre miliardarii care mizeaza sume uriase pe revenirea pariurilor pe internet in SUA, dupa mai bine de 7 ani de lobby intens, se numara si fratii Lorenzo si Frank Fertitta, care controleaza Ultimate Fighting Championshin (UFC) sau Kirk Kerkorian, principalul actionar al MGM Resorts.

Sheldon Adelson, influentul miliardar din spatele grupului Las Vegas Sands, cel mai mare operator de cazinouri la nivel global, este insa hotarat sa blocheze industria jocurilor de noroc online, care ii ameninta afacerile, mai traditionale.

Cu o avere estimata la aproape 30 miliarde de dolari, Sheldon Adelson se afla pe locul 5 in topul bogatilor din SUA si este unul dintre cei mai mari donatori in politica, demonstrand in trecut ca nu se sfieste sa investeasca sume de peste 100 milioane de dolari in campanii electorale.

Patronul Las Vegas Sands a declarat pentru Forbes ca va "cheltui oricat va fi necesar" pentru a exclude din SUA afacerile de gambling pe internet si a mobilizat o armata de avocati si lobbyisti la Washington si in capitalele statelor care se gandesc sa legalizeze jocurile de noroc pe internet. Adelson i-a cooptat in campania sa pe fostul guvernator al statului New York, George Pataki, fostul senator de Arkansas Blanche Lincoln si fostul primar al orasului Denver Wellington Webb.

Desi piata pariaza ca va pierde - actiunile Caesars Acquisition au crescut cu peste 30% din noiembrie - rivalii sai admit ca Adelson este un adversar de temut.

"L-am auzit pe Adelson spunand, «Sunt foarte bogat si nu imi plac jocurile de noroc pe internet». Insa Adelson nu isi da seama ca, in final, toate bunurile si serviciile vor fi cumparate pe internet", comenteaza pentru Forbes directorul general al Caesars Acquisition, Mitch Garber.

De mai bine de sapte ani, jocurile de noroc online sunt controlate in SUA de companii offshore dispuse sa se lupte cu guvernul federal, precum PokerStars si Full Tilt Poker. Gambling-ul online a fost scos in afara legii de Congres in toamna anului 2006. Cativa ani mai tarziu, Departamentul Justitiei si-a indulcit tonul, la presiunea grupurilor de lobby, iar in prezent statele sunt libere sa decida daca vor sa legalizeze si reglementeze jocurile de noroc pe internet.

Desi resursele lui Adelson sunt considerabile, sansele sale de succes par reduse avand in vedere numarul si greutatea adversarilor sai.