Dar daca tabloul a fost, din nou, unul al precautiei si al continuarii taierilor de cheltuieli, au existat si cateva economii care au excelat la diferite capitole.

CNN Money a realizat un top al celor mai performante economii in 2013, luand in considerare mai multi indicatori, cum ar fi gradul de indatorare, cresterea economica, investitiile sau PIB-ul pe cap de locuitor.

Astfel, pe primul loc se situeaza Brunei, o tara care, in 2012, si-a ajustat drastic finantele, ajungand, astfel, in 2013, tara cu cea mai mica datorie publica din lume (2,4% din PIB).

Micul regat islamic isi trage averea considerabila de pe urma rezervelor de petrol si gaze naturale. Iar locuitorii sai se bucura de o viata pe care putini altii ajung sa o traiasca. Cei 400.000 de bastinasi nu platesc taxa de venit, desi au al doilea cel mai mare venit pe cap de locuitor din sud-estul Asiei.

Mai mult, conducatorul tarii, sultanul Hassanal Bolkiah, ar fi unul dintre cei mai bogati oameni din lume. Brunei incearca in schimb sa isi reduca dependeta de aceste resurse naturale, care incep sa scada, si sa se reorienteze catre sectorul bancar si turism.

In Guineea Ecuatoriala s-au facut, in 2013, cele mai mari investiti, ca procent din PIB – in jur de 61,3%. Dupa ce a descoperit rezervele de petrol in anii ’90, economia tarii s-a transformat total. Aceste rezerve au atras investitorii, asa ca mica natiune de pe coasta de vest a Africii are acum cel mai mare venit pe cap de locuitor de pe continent.

Guineea Ecuatoriala exporta petrol nerafinat catre America de Nord, Europa si Asia, in timp ce Japonia ramane cel mai important cumparator de gaz natural. Desi continua sa se lupte cu saracia si o rata mare a imbolnavirilor, investitiile aduse prin prisma sectorului energetic au ajutat la imbunatatirea considerabila a infrastructurii.

Sudanul de Sud se lauda la randul sau cu cea mai importanta crestere a PIB-ului din lume, de aproximativ 24,7% pentru 2013. Acesta si-a declarat independenta fata de Sudan in 2011, dar este in pragul unui razboi civil. Violentele au escaladat dupa ce in decembrie a avut loc o incercare de lovitura de stat.

Din punct de vedere economic insa, cea mai noua tara a lumii si-a revenit miraculos dupa ce, in urma disputei cu Sudanul a trebuit sa inchida productia de petrol, lucru ce a dus la o contractie puternica a PIB-ului in 2012. Productia a fost reluata in aprilie anul urmator si rezultatele s-au vazut imediat, mai ales ca tara depinde aproape in intregime de castigurile din petrol.

Nu este nicio surpriza ca Statele Unite reprezinta cea mai mare economie a lumii. Mai precis, administreaza 16,7 trilioane de dolari. Spre comparatie, China, care se claseaza pe locul al doilea, detine doar jumatate din aceasta suma, adica 8,94 trilioane de dolari.

Revenirea in forta a tarii a permis Rezervei Federale sa mai reduca din banii pompati in economie. Din pacate pentru americanii de rand insa, acestia nu prea simt beneficiile unei reveniri. Multi dintre ei sunt inca someri, in timp ce salariile stagneaza si ratele ipotecare sunt in crestere.

Luxemburghezii, pe de alta parte, sunt pamantenii cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume, si asta pentru al doilea an la rand. Acest lucru este posibil pentru ca vorbim despre o tara mica, cu o economie stabila. Cu un venit de peste 110.000 de dolari pe cap de locuitor, Luxembourg a reusit sa depaseasca inclusiv bogatul Qatar.