Dupa ce stituatia economica a Ciprului a intrat in vizorul mondial, multi se intreaba daca UE a procedat bine acceptand in sanul sau o alta tara din sudul Europei, aflata in recesiune si dependenta de turism.

Ca o confirmare a temerilor, Standard & Poor’s a taiat din ratingul de tara al Croatiei, facand-o si mai vulnerabila. Economistii agentiei de evaluare estimeaza ca economia tarii se va diminua si in 2014, pentru al saselea an la rand. Grecia este, de altfel, singurul stat al UE al carui PIB s-a prabusit mai mult in ultimii cinci ani decat cel al Croatiei.

Potrivit S&P, citat de Quartz.com, beneficiile pentru Croatia, ca membru al Uniunii, sunt de netagaduit, dar croatii sunt ingropati in atatea probleme, precum “regiditatea de pe piata muncii si un mediu complicat de afaceri”, incat sa devina parte din UE nu va fi suficient pentru salvarea tarii. Cei de la S&P se mai tem de ritmul prea incet al reformelor, inainte de alegerile din 2015, ceea ce inseamna ca tara ar putea sa nici nu reuseasca sa foloseasca in timp util fondurile alocate de UE pentru tarile sarace.

De asemenea, un sondaj recent a clasat Croatia pe primul loc in topul celor mai corupte din Uniune. Mai mult, la capitolul somaj tara sta la fel de rau, fiind pe locul trei, cu o rata de 18,6%, depasita doar de Grecia (27,8%) si Spania (26,7%). Romania se afla pe locul 20 (din 28 de tari) in acest clasament neonorant, cu o rata a somajului de 7,3%, depasind tari precum Franta, Belgia, Ungaria, Polonia, Finlanda ori Suedia, care au un somaj mai mare decat al nostru.

In pofida perspectivelor sumbre pentru croati, tara a fost considerata un posibil candidat pentru bailout inca de cand a aderat la UE. In schimb, politicienii locali nu se arata foarte incantati de aceasta solutie.

Sa cerem ajutor din partea UE sau FMI este intotdeauna o varianta, insa nu este in planurile noastre actuale”, a tinut sa precizeze Boris Vujcic, guvernatorul bancii centrale, intr-un interviu acordat Wall Street Journal.

Partea buna este ca PIB-ul Croatiei reprezinta numai 0,3% din economia UE, asa ca si daca se ajunge in situatia acordarii unui bailout de catre Uniune, bugetul acesteia nu va fi foarte mult destabilizat.

Iata o evolutie a PIB-ului tarilor membre UE, in 2013 – comparativ cu 2008, conform datelor furnizate de Eurostat si preluate de Quartz:

TARA
EVOLUTIE PIB 2008-2013
TARA
EVOLUTIE PIB 2008-2013
Grecia -23% Cehia -2,4%
Croatia -11% Bulgaria -2,1%
Cipru -11,1% Lituania -1,6%
Slovenia -11% M. Britanie -1%
Italia -7,6% Franta 0,8%
Portugalia -7,1% Luxemburg 0,9%
Spania -6,8% Belgia  1,2%
Letonia -6,4% Estonia 1,6%
Ungaria -5,2% Austria 1,9%
Irlanda -4,9% Germania 3%
Finlanda -4,3% Malta 4,9%
Olanda -3,5% Slovacia 5%
Danemarca -3,4% Suedia 6,3%
Romania -2,9% Polonia 13,9%