Gauck, care a militant in favoarea libertatilor la sfarsitul dictaturii comuniste est-germane, a fost ales din primul tur de scrutin in aceasta functie in principal onorifica, potrivit Mediafax.

Gauck, in varsta de 72 de ani, independent politic, a obtinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate in cadrul Adunarii Federale desemnate sa aleaga presedintele, o functie mai mult onorifica.

"Accept acest vot", a declarat solemn Gauck in fata Adunarii Federale, la cateva minute dupa anuntarea rezultatelor.

"Ce duminica frumoasa!", a exclamat el, amintind ca in urma cu 22 de ani au avut loc primele si ultimele alegeri libere in RDG, cu cateva luni inainte de reunificarea germana din 3 octombrie 1990. "Nu voi uita niciodata aceste alegeri. Niciodata!", a declarat el, vizibil emotionat.

Gauck, care s-a angajat in favoarea libertatilor la sfarsitul dictaturii comuniste est-germane, a fost ales din primul tur de scrutin.

Joachim Gauck a esuat in a deveni presedinte in 2010. Foarte respectat, acest neobosit aparator al libertatilor, angajat intr-o miscare contestatara la sfarsitul dictaturii est-germane, a prezidat timp de zece ani organismul desemnat sa gestioneze numeroase dosare ale STASI, politia politica a RDG, dupa caderea Zidului Berllinului.

Acest scrutin prezidential anticipat a fost necesar dupa demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de coruptie, un caz care a generat scandal in Germania.

Mandatul prezidential este de cinci ani. Presedintele ocupa o functie in special onorifica, dar el poate fi o autoritate morala.