"Pentru o Europa solidara, NU Tratatului de austeritate" - proclama o imensa banderola, in spatele careia s-au strans, duminica, la Paris, mii de demonstranti. Stanga radicala a fost principala formatiune organizatoare.

"Poporul francez s-a alaturat acum miscarii impotriva austeritatii. Pentru noi, spaniolii, portughezii si grecii nu sunt o amenintare. Sunt fratii nostri", a spus Jean-Luc Melenchon, liderul Frontului de stanga.

In Franta nu doar radicalii protesteaza. O parte importanta a coalitiei de stanga, aflata la putere, considera ca ratificarea tratatului bugetar european - care NU lasa loc de negociere - inseamna consfintirea austeritatii. In aceste conditii, spun criticii, aproape ca nu mai conteaza Pactul pentru crestere economica, obtinut de presedintele Hollande de la partenerii sai europeni.

Tot austeritate reflecta si bugetul pentru anul viitor.

"E un buget de lupta, pentru redresarea tarii. E un buget de lupta impotriva datoriei care a tot continuat sa creasca" , a anuntat premierul francez, Jean-Marc Ayrault.

Un plus de 30 de miliarde de euro vrea guvernul sa aduca in visteria tarii, scuturand mai ales buzunarele celor mai bogati contribuabili. Cea mai cunoscuta masura e asa numita "taxa Robin Hood", adica un impozit de 75% asupra veniturilor care depasesc un milion de euro.