Singapore s-a situat pe locul al doilea, urmata fiind de Australia si Noua Zeelanda. Acesteau au intrecut astfel Elvetia, stat care s-a clasat abia pe locul cinci in topul celor mai liberale economii ale lumii.

Desi este considerata cea mai mare putere economica mondiala, din punct de vedere al libertatii financiare, Statele Unite ale Americii au fost clasate abia pe locul 10, in timp ce China a ocupat locul 136 din cele 177 de tari analizate.

Tarile cu cele mai liberale sisteme economice in 2013

1. Hong Kong

2. Singapore

3. Australia

4. Noua Zeelanda

5. Elvetia

6. Canada

7. Chile

8. Insulele Mauritius

9. Danemarca

10. Statele Unite ale Americii

Tarile cu cea mai mica libertate economica in 2013

1. Coreea de Nord

2. Cuba

3. Zimbabwe

4. Venezuela

5. Eritrea

6. Myanmar (Burma)

7. Congo

8. Guinea Ecuatoriala

9. Turkmenistan

10. Iran

Studiul se numeste Indexul libertatii economice si a fost sponsorizat, printre altii, si de Wall Street Journal.

“Aproape toate tarile dezvoltate au pierdut teren in acest an. Chiar si Hong Kong-ul, care s-a situat pe primul loc, a avut un scor mai scazut fata de anii precedenti, din cauza cheltuielilor guvernamentale si a inflatiei. In schimb, SUA si Irlanda au inregistrat scaderi pentru al cincilea an consecutiv”, a declarat Terry Miller, directorul fundatiei Heritage.

“In unele tari din Orientul Mijlociu, desi guvernele au fost alese in mod democratic, se adopta inca practici totalitare. Libertatea economica nu se poate dezvolta sub autoritarism si despotism, asa ca ratingul din Egipt, Tunisia, Algeria sau Arabia Saudita a avut de suferit”, explica Miller.