În prezent, Tokyo este orașul cel mai populat din lume, cu aproape 38 de milioane de locuitori. New York, cel mai cunoscut oraș din SUA, se menține în top 10, cu 8,5 milioane de locuitori. Peste 30 de ani, însă, clasamentul se va schimba radical.

În condițiile în care creșterea populației în SUA și Europa stagnează, este de așteptat o explozie a populației în Orientul Mijlociu, Asia și Africa, scrie www.weforum.org.

Potrivit celor mai recente date de la Organizația Națiunilor Unite, mai mult de jumătate din populația lumii trăiește, în prezent, în orașe și este de așteptat ca ponderea să crească la 60%, până în 2030.

Totodată, în prezent, 23% din populație trăiește în orașe cu peste un milion de locuitori, iar 7% locuiesc în megaorașe cu peste 10 milioane de locuitori. Cele mai multe megaorașe se găsesc în China (6) și India (5).

Cele mai substanțiale schimbări în ceea ce privește populația s-au produs în ultima perioadă în China și Africa sub-Sahariană. China urmează un model de urbanizare rapidă, ca urmare a restructurării economiei. Până în 2030, China va avea încă un megaoraș, lăsându-și astfel în urmă trecutul agrar.

În Africa, trei state vor avea câte un megaoraș în următorii 15 ani: Johannesburg în Africa de Sud, Luanda în Angola și Dar-es-Salaam în Tanzania. Totodată, Lagos, în Nigeria, și Kinshasa, în Republica Democrată Congo, își vor continua expansiunea rapidă.

Mai jos, lista celor mai populate orașe din lume în 2030, potrivit previziunilor Organizației Națiunilor Unite:

1. Tokyo, Japonia: 37,2 milioane locuitori
2. Delhi, India: 36,1 milioane locuitori
3. Shanghai, China: 30,8 milioane locuitori
4. Mumbai, India: 27,8 milioane locuitori
5. Beijing, China: 27,7 milioane locuitori
6. Dhaka, Bangladesh: 27,4 milioane locuitori
7. Karachi, Pakistan: 24,8 milioane locuitori
8. Cairo, Egipt: 24,5 milioane locuitori
9. Lagos, Nigeria: 24,2 milioane locuitori
10. Mexico City, Mexic: 23,9 milioane locuitori

Mai mult, previziunile arată că, în 2075, cel mai populat oraș al lumii va deveni Kinshasa (Republica Democrată Congo), iar în 2100, acesta va fi devansat de Lagos (Nigeria), care va avea atunci 88 de milioane de locuitori.