Timp de 113 de zile, incepand din luna aprilie, preturile spot au coborat la zero in mai multe parti din Chile, astfel ca in acest an ar putea fi depasit numarul total de 192 de zile in care preturile spot au coborat la zero, de anul trecut, potrivit Agerpres.

Energia gratuita este o veste buna pentru consumatori, dar una proasta pentru companii care detine centrale electrice si dezvoltatorii care cauta sa obtina finantare pentru noi facilitati.

Principalul "vinovat" este desertul Atacama din zona de nord a tarii. Cresterea cererii de energie, stimulata de productia miniera si cresterea economica, a dus la dezvoltarea a 29 de parcuri fotovoltaice si alte 15 sunt in stadiu de proiect.

In prezent insa, Chile se confrunta cu o reducere a cererii de energie pe fondul scaderii productiei de cupru, iar parcurile fotovoltaice supra-aprovizioneaza o regiune care nu are liniile de transmisie necesare pentru a distribui electricitatea in alte parti.

"Investitorii inregistreaza pierderi. Cresterea a fost una dezordonata. Nu este posibil sa ai atat de multi dezvoltatori in acelasi loc", sustine Rafael Mateo, directorul general de la divizia de energie a Acciona SA, care investeste 343 milioane de dolari intr-un parc fotovoltaic de 247 megawati in regiune, care va fi unul dintre cele mai mari din America Latina.

Capacitatea de productie a energiei fotovoltaice in Chile s-a majorat de patru ori, ajungand la 770 megwati, din 2013 si pana in prezent. Insa cea mai mare parte din aceasta energie este concentrata in regiunea Atacama, unde este si baza industriei cuprului.

Problema este ca Chile are doua retele de transmisie a energiei, reteaua centrala si reteaua de nord care nu sunt contectate intre ele. In plus, exista zone in interiorul retelelor care nu au o capacitate de transmisie adecvata. Aceasta inseamna ca o regiune poate avea prea multa energie, astfel ca preturile scad deoarece surplusul nu poate fi livrat in alte parti ale tarii, precizeaza Carlos Barria, profesor la Universitatea din Santiago de Chile.

Guvernul vrea sa rezolve aceasta problema prin construirea unei linii de transmisie de 3.000 de kilometri care sa faca legatura intre cele doua retele pana in 2017. De asemenea, este in constructie o linie de 753 de kilometri care sa rezolve problema congestiei in zonele de nord ale retelei centrale, regiunea unde surplusurile de energie duc preturile la zero.

Atunci cand companiile de utilitati nu ofera gratuit electricitate, preturile sunt foarte mici. De exemplu la statia Diego de Almagro din regiunea Atacama, in luna martie preturile nu au depasit nivelul de 60 de dolari pentru un megawat ora, mai putin decat pretul minim de 70 de dolari pentru un megawat ora inclus in contractele pe termen lung de furnizare a energiei.

Producatorii de electricitate vor avea de suferit de pe urma preturilor scazute pana cand problemele de infrastructura nu vor fi solutionate. "Evolutia rapida a regenerabilelor a fost o surpriza si acum trebuie sa reactionam rapid" sustine directorul din Chile de la Enel Green Power SpA, Salvatore Bernabei, a carui companie are deja o capacitate de 170 de megawati in functiune si alti 300 de megawati in constructie.