Profiturile din vanzarea de astfel de terenuri depasesc rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, de circa 3.300 de miliarde de dolari. 

In timp ce China trece printr-un proces masiv de urbanizare, confiscarile de terenuri au condus la proteste numeroase, ingrijorand Partidul Comunist, care vede coruptia si tulburarile sociale drept amenintari pentru puterea actuala. 

Legea prevede ca reprezentantii statului sa ofere despagubiri de pana la 30 de ori valoarea productiei terenului, dar in practica platile sunt foarte mici sau nu se fac deloc. Terenul preluat astfel de la tarani este apoi vandut dezvoltatorilor imobiliari la preturi ridicate. 

"Unele agentii guvernamentale au castigat circa 30.000 de miliarde de yuani, potrivit estimarilor conservatoare, din diferentele de pret din campania de urbanizare a ultimelor decenii", a declarat Wu Jinglian, economist la Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare, o agentie a executivului chinez. 

Suma de circa 30.000 de miliarde de yuani este echivalenta cu 4.800 de miliarde de dolari la cursul actual.  Wu, un fost consilier al lui Zhu Rongji, premier in perioada 1998-2003, a facut declaratiile la un forum economic la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit agentiei chineze Xinhua.