China insumeaza in prezent aproximativ 5% din exporturile de armament la nivel mondial, trei tari asiatice - Pakistan, Bangladesh si Myanmar - fiind destinatia a peste doua treimi din aceste exporturi.

A doua economie mondiala a avut totodata 18 tari africane drept clienti in ultimii cinci ani, potrivit raportului SIPRI, care precizeaza ca datele reflecta volumul armamentului livrat si nu valoarea financiara a contractelor.

Exporturile chineze de armament au crescut cu 143% in cei cinci ani de pana in 2014, fata de intervalul precedent de cinci ani. In aceeasi perioada, exporturile de armament ale Germaniei au scazut cu 43%, iar ale Frantei cu 27%. Per ansamblu este vorba despre o crestere cu 16% a volumului de armament transferat in lume.

Insa, in pofida saltului inregistrat de China in clasamentul global, exista in continuare o distanta importanta intre volumul exporturilor sale si cel al primilor doi clasati, Statele Unite si Rusia.

Statele Unite reprezinta 31% din exporturi la nivel mondial, iar Rusia 27%. Volumul armamentului exportat a crescut in ambele tari, in cazul americanilor cu 23%, iar al rusilor cu 37%, in aceeasi perioada.

SIPRI, creat in 1966 si finantat in parte de catre statul suedez, este specializat in cercetarea conflictelor, armamentului si dezarmarii.

In definitia vanzarii de armament, Centrul include "bunuri si servicii pentru clienti militari, inclusiv comenzile nationale si exporturile".