Agentia chineza a retrogradat SUA in urma cu 12 luni de la "AA" la "A+", iar in august a coborat din nou calificativul celei mai mari econmii a lumii, la "A".

La numai cateva zile, agentia de rating Standard & Poor's a luat decizia retrogradarii SUA, chiar daca politicienii americani au evitat in ultimul moment intrarea tarii in incetare de plati, dupa mai multe saptamani de dispute privind cresterea plafonului de indatorare a statului. 

Retrogradarea SUA este aproape inevitabila, a mai spus seful Dagong, intrucat singura solutie pentru economia americana consta in implementarea de noi masuri neconventionale, prin care Trezoreria SUA tipareste dolari pe care ii introduce in piata financiara prin achizitia de obligatiuni guvernamentale. 

"Masurile de care dispun nu pot fi eficiente, asa ca au o cale de scapare: sa deprecieze dolarul, sa tipareasca mai multi bani", a mai spus reprezentantul agentiei de rating, potrivit Mediafax.

Agentia Dagong a fost infiintata in 1994 de guvernul de la Beijing si de banca centrala din China.

De unde vine puterea agentiilor de rating si cum isi folosesc influenta pentru a schimba lumea

Lovitura fara precedent pentru cea mai mare economie a lumii: S&P a retragradat ratingul de top al SUA. Cat de mare va fi noua criza?