Niciun reactor de "generatia a treia", ai carui constructori promit o siguranta si o longevitate crescute in comparatie cu cele ale reactoarelor actuale, nu a fost pus in functiune in lume pana in prezent.

Patru exemplare ale reactorului de tip AP1000, apartinand consortiului americano-japonez Westinghouse-Toshiba, se afla in constructie, in prezent, la doua instalatii, in estul Chinei, iar mai multe altele in Statele Unite.

Construirea primului reactor de tip CAP1400, aflat in prezent in curs de dezvoltare, ar urma sa inceapa anul acesta la instalatia de la Rongcheng, in estul provinciei Shandong (est), iar lucrarile ar urma sa fie finalizate in 2017.

"Explorarea pietei mondiale pentru (reactorul de tip) CAP1400 va incepe in 2013", a declarat Gu Jun vineri, in cadrul unui colocviu organizat in capitala chineza, anunta China Daily, precizand ca aceasta explorare va fi efectuata impreuna cu Westinghouse.

Insa, in contextul in care grupul american ar urma sa se impuna impotriva chinezilor in majoritatea tarilor, China "spera ca State Nuclear Power va putea sa ia initiativa si sa promoveze CAP1400 pe anumite piete, ca Africa de Sud", a declarat Ma Lu, adjunctul directorului grupului chinez de stat, citat tot de cotidianul de limba engleza.

China este, de departe, principala piata mondiala pentru construirea de centrale nucleare.

Grupurile franceze Areva si EDF construiesc in provincia Guangdong (sud) doua reactoare de tip EPR, tot de a treia generatie, impreuna cu grupul cantonez CGNPC.

In contextul in care santierele celorlalte doua reactoare de tip ERP aflate in constructie in lume, la Flamanville (Franta) si Okiluoto (Finlanda), au inregistrat intarzieri, prima transa a centralei de la Taishan, in China, ar urma sa fie, dupa toate probabilitatile, prima racordata la retea, probabil in 2014.

Primul reactor de tip AP1000, construit la Sanmen, in provincia Zhejiang (est), urmeaza sa inceapa sa produca electricitate in octombrie 2014, potrivit lui Gu Jun, citat de agentia China Noua.