Producatorul european de avioane si-a asigurat un acord pentru 100 de avioane A320 si 40 de aparate cu doua culoare A350, a declarat miercuri directorul general Tom Enders, la Berlin, in timpul unei vizite in capitala germana a presedintelui chinez Xi Jinping.

“China este in prezent una dintre cele mai importante piete pentru aviatie. Au loc discutii referitoare la un acord pentru mai multe avioane A380, care sa fie adaugate celor cinci vandute companiei China Southern Airlines, Airbus anticipand o cerere de pana la 100 de avioane superjumbo in regiune”, a spus Enders, potrivit News.ro.

Airbus opereaza o linie de productie de avioane cu fuselaj ingust la Tianjin, la est de Beijing, iar productia de avioane A320 va fi impartita intre fabrica respectiva si Europa. Compania mai vrea sa extinda activitatile de finisare din China pentru modelul A330, pentru a include modelul modernizat A330 Neo si A350.

Airbus a anuntat ca a obtinut comenzi pentru 326 de avioane la salonul de aviatie de la Paris, care s-a incheiat in urma cu doua saptamani, in valoare de 39,7 miliarde de dolari la preturile din lista, dar a recunoscut ca nu a reusit sa ajunga la nivelul Boeing, care a atras 443 de comenzi.

Constructorul european de avioane si-a asigurat 144 de comenzi ferme si angajamente pentru alte 182 de aeronave, intre care aproape 100 de comenzi facute in ultimul moment din Iran, care necesita insa aprobari guvernamentale.

Pe de alta parte, chinezii construiesc, in sudul Beijingului, cel mai mare hub aerian din lume, care va deservi peste 100 de milioane de pasageri, intr-o prima faza, si se va intinde pe o suprafata de 700.000 metri patrati.

In China, trei companii aeriene isi disputa suprematia: Air China din Beijing, China Eastern Airlines, cu sediul in centrul finaciar Shanghai si China Southern Airlines, care opereaza in zona Guangzhou.

Mega-aeroportul care se ridica in sudul capitalei Beijing va prelua operatiunile tuturor celor trei companii si va deveni cel mai mare hub aerian din lume. Noul aeroport in care se vor investi 12,9 miliarde de dolari va fi construit in sudul suburbiei Daxing si va deservi pana la 170 de milioane de pasageri annual, pana in 2025.