Zece produse ale companiei Apple, printre care si iPad, iPad Mini, MacBook Air si MacBook Pro, au fost excluse de pe lista finala de achizitii intocmita de guvernul chinez in luna iulie, au spus oficiali, care au cerut sa-si pastreze anonimatul, dat fiind ca informatia nu este inca publica.

Echipamentele se regaseau pe lista realizata in luna iunie de catre Ministerul de Finante si Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare, au aratat sursele citate.

Apple intra, astfel, in randul companiilor care au fost excluse de autoritatile chineze de pe lista de achizitii a guvernului, accentuand tensiunile dintre SUA si China privind acuzatiile de spionaj.

Agentia de achizitii a cerut guvernului sa nu mai cumpere programe antivirus de la firmele Symantec si Kaspersky Lab. De asemenea, guvernul a renuntat la achizitionarea unor sisteme de operare produse de compania Microsoft. Pe liste se mai regasesc si produse ale Dell si Hewlett-Packard, au declarat oficialii.

Neincrederea in companiile straine vine ca urmare a dezvaluirilor facute anul trecut de Edward Snowden, in legatura cu un program de spionaj dezvoltat de Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite, precum si a punerii sub acuzare, in SUA, a cinci ofiteri chinezi, pentru furt de secrete ale unor companii.

Aceste actiuni ale guvernului chinez ar putea accentua tensiunea dintre SUA si China, relatiile dintre cele doua tari fiind oricum incordate din cauza disputelor teritoriale dintre China si aliatii SUA, Japonia si Filipine, si a competitiei economice.