Business Insider a gasit 10 lucruri incredibile despre China, a doua putere economica mondiala care ameninta suprematia SUA si ar putea urca pe primul loc in urmatorii ani.

1. Douazeci de milioane de copaci sunt taiati in fiecare an pentru a satisface cererea chinezilor de betisoare traditionale pe care le folosesc la masa. In China se folosesc 80 de miliarde de perechi de betisoare in fiecare an, cu o lungime de 20 de cm, ceea ce inseamna ca, puse unele langa altele, ar putea acoperi Piata Tiananmen din Beijing de 360 de ori. Copacii care se taie pentru a le confectiona au in jur de 20 de ani.

2. Reteaua feroviara a Chinei ar putea inconjura Pamantul de doua ori. Caile ferate date in folosinta in China au o lungime totala de 93.000 km, in timp ce Pamantul are o circumferinta de 40.075 km.

3. Rezerva de carbune a Chinei cantareste cat 575 de milioane de balene albastre. Aceasta este de 115 miliarde de tone, adica a treia cea mai mare din lume. O balena albastra, cel mai mare animal care traieste in prezent pe Terra, are in jur de 200 de tone. China produce 46% din carbunele din lume si consuma 49%.

4. China este cel mai mare producator de ciment din lume si consuma aproximativ 60% din productia globala.

5. Fumatul ucide 1 milion de chinezi pe an, adica mai mult decat intreaga populatie a Ciprului. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana in 2050 fumatul va omori 3 milioane de chienzi pe an.

6. Consumul anual de taitei instant este suficient pentru a hrani populatia Algeriei de trei ori pe zi, timp de un an. China a consumat 42,5 miliarde de pachete de taitei in 2011. Algeria avea o poluatie de 38,7 milioane de persoane.

7. China consuma anual o cantitate de carne de porc egala cu de 5.200 de ori greutatea Turnului Eiffel. In 2012, chinezii au mancat 52 de milioane de tone de carne de porc. Turnul Eiffel din Paris cantareste 10.000 de tone. In aceste conditii nu este de mirare ca jumatate din porcii de crescatorie din lume – 475 de milioane, sunt crescuti in China.

8. Averile combinate ale celor mai bogati 20 de chinezi ajung la 145,1 miliarde de dolari, o suma mai mare ca PIB-ul Ungariei (124 miliarde dolari).

9. Aproape 8 miliarde de perechi de sosete sunt fabricate anual in Datang (cunoscut si ca orasul sosetelor), ceea ce inseamna cate o pereche de sosete pentru fiecare locuitor al planetei.

10.Industria alimentara din China hraneste aproape un sfert din populatia lumii, desi detine doar 7% din terenul arabil la nivel global. Cheltuielile de consum ale Chinei se vor tripla pana in 2020, ceea ce inseamna o crestere de la 2,03 miliarde de dolari, la 6,18 miliarde anual. China va avea, totodata, o piata a produselor de lux de 245 miliarde de dolari, cea mai mare din lume.