Un grup de noua profesori si sase studenti, reuniti sub numele de “Armata rosie online”, de la Universitatea Baiyun din Guangdong, s-a autoprocamat drept un mecanism de “monitorizare a informatiei sociale si media schimbate de catre studenti”.

Grupul a luat fiinta in 2010, cu scopul de a supraveghea conversatiile studentilor. Activitatea de zi cu zi presupune monitorizarea camerelor de chat, urmarirea blogurilor si a forumurilor online. Pentru asta, studentii lucreaza zilnic cate o ora si jumatate, fiind recompensati cu cate 32 de dolari pe luna.

Stirea privind aprecierile venite din partea oficialilor provicinciei au declansat imediat reactii de revolta si furie. Multi considera ca universitatea a incalcat dreptul studentilor la intimitate si cer ca acest program sa fie oprit cat mai repede. Cu toate astea, multe dintre comentariile venite pe acest subiect au fost sterse de pe site-ul de socializare Chinez, Sina Weibo, iar sintagma “armata rosie online” a fost cenzurata.

Pe 20 martie, Sina news a publicat urmatorul comentariu: “In conformitate cu legea, universitatile nu au dreptul sa monitorizeze informatiile schimbate online de catre studenti. Indiferent de motiv, este impotriva legii iar studentii au dreptul sa dea in judecata universitatea. Cu toate acestea, este atat regretabil cat si ingrijorator nu numai ca Universitatea Baiyun scapa nepedepsita, cat mai ales ca <Armata rosie Baiyun – sistemul de monitorizare online> a fost aleasa pentru a fi data drept un exemplu de succes, fiind laudata si promovata.”

“Controlul excesiv este impotriva naturii umane. Toate facultatile care incearca sa-si inrobeasca studentii nu sunt decat niste gunoaie”, spune Song Jian, de profesie avocat, intr-un comentariu pe Sina Weibo.

Ca raspuns la furia iscata, Universitatea Baiyun a publicat un articol in ziarul Legal Daily, sub titlul “Daca vrem sa curatam internetul, avem nevoie de o armata rosie online”.

“Armata rosie online a colegiului Baiyun a adus o contributie semnificativa la constructia unei civilizatii spirituale socialiste. Nu ar trebui ca si restul scolilor, fabricilor si organizatiilor sa invete din acest exemplu?”, mai scrie in articol.