"Nevoia de finantare a Ungariei este acoperita acum, dar prezentul acord cu China va spulbera temerile privind finantarea pe termen mediu a tarii", a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

Astfel, guvernul de la Beijing "va pune umarul" si va sprijini economia locala cumparand obligatiuni guvernamentale maghiare, iar Banca pentru Dezvoltare va oferi Ungariei un imprumut in valoare de un miliard de euro, a declarat Wen Jiabao. "Acesta este un ajutor istoric pentru China, care ne va ajuta sa urmam calea dezvoltarii economice pe care vrem sa o parcurgem", a mai spus Orban.

In urma acordului, comertul bilateral dintre tari se va dubla, ajungand la 20 de miliarde de dolari pana în 2015, potrivit premierului maghiar.

Wen a mai spus ca Beijingul va sprijini in continuare Europa, in contextul crizei datoriilor de stat care au zguduit zona euro, si va cumpara obligatiuni denominate in euro, insa, nu a precizat detalii privind volumul pe care intentioneaza sa-l achizitioneze.

China va construi in Ungaria un centru logistic si de transporturi, care va ii va permite Beijingului accesul in Europa. In plus, vor fi create cateva mii de locuri de munca.

Citeste si

Si actorii gresesc. Celebri la Hollywood, dar cercetati de FBI: au obtinut castiguri ilegale din partide de poker

Cum vor arata soselele viitorului. Harta autostrazilor ce vor fi construite pana in 2013