Autoritatile de la Beijing spera sa treaca la un model mai eficient, in care statul ramane actionar majoritar, dar managementul este concentrat mai mult pe obtinerea de profit decat pe atingerea unor obiective politice, scrie si Mediafax.

China spera de asemenea ca prin aceasta schimbare de strategie sa contribuie la rezolvarea problemei supracapacitatii industriale, agravata de investitiile prea mari ale companiilor de stat.

Comisia pentru Supravegherea si Administrarea Activelor lucreaza la schimbari care sa ajute companiile de stat sa devina mai competitive la nivel global, sa se concentreze mai mult pe profit si sa aduca un aport mai important la economia tarii, a declarat seful agentiei, Huang Shuhe.

Agentia supravegheaza direct peste 100 de companii de stat, inclusiv Sinopec - cea mai mare companie de rafinare de produse petroliere din Asia, si China Mobile - operatorul de telefonie mobila cu cei mai multi clienti la nivel global.

Companiile de stat au obtinut profit net de circa 1.300 de miliarde de yuani (214,22 miliarde de dolari) in acest an, iar numarul companiilor cu pierderi s-a redus semnificativ, potrivit Xinhua.

Totusi, dintre companiile admninistrate de Comisia pentru Supravegherea si Administrarea Activelor, doar 11 au inregistrat profit mai mare de 5 miliarde de yuani, iar multe se afla in continuare pe pierdere.

Agentia este decisa sa "trateze sever" companiile care raporteaza pierderi constant si pe cele care nu vor respecta standardele privind mediul si siguranta, a spus Huang.