China va reduce, de la 1 iulie, taxele de import la o gamă variată de bunuri de consum, de la alimente la cosmetice şi electrocasnice, într-o încercare de a majora importurile, ca parte a eforturilor de deschidere a economiei, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Analiştii cred că decizia este menită să atenueze tensiunile cu SUA privind dezechilibrul comercial. Washingtonul şi Beijingul au anunţat recent că au convenit să reducă "în mod semnificativ" deficitul comercial al SUA.

Ministerul de Finanţe de la Beijing a publicat lista celor 1.449 de produse importate din ţările care beneficiază de clauza naţiunii celei mai favorizate.

De la 1 iulie, taxele de import la aceste produse vor fi reduse de la 15,7% la 6,9%, echivalentul unei scăderi de aproximativ 60%, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.

Taxele de import pentru articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, produse fitness, accesorii pentru bucătărie vor fi reduse de la 15,9% la 7,1%, în timp ce în cazul frigiderelor şi a maşinilor de spălat taxele scad de la 20,5% la 8%.

De asemenea sunt reduse taxele de import pentru mâncarea procesată, de la 15,2% la 6,9%, la produsele cosmetice taxele scad de la 8,4% la 2,9% iar la medicamente nu se vor mai percepe taxe de import.

O decizie asemănătoare a fost adoptată în decembrie 2017, când autorităţile chineze au anunţat că tarifele la 187 de categorii de produse au scăzut în medie de la 17,3% la 7,7%, pentru a-i ajuta pe consumatori să aibă acces la produse speciale şi de calitate care nu sunt produse pe plan local.

Decizia este menită să stimuleze consumul pe piaţa chineză, să reformeze economia ţării continuând deschiderea ei şi să trimită un semnal pe plan global, şi în special SUA, că autorităţile de la Beijing sunt decise să dezvolte comerţul mondial, a afirmat Shane Oliver, analist la AMP Capital Investors Ltd. în Sydney.