Trebuie sa se inteleaga ca, daca SUA, Europa si alte economii dezvoltate dau din umeri, isi declina responsabilitatea si continua sa se invarta dupa interese egoiste, asta va afecta serios dezvoltarea economiei globale”, scrie ziarul chinez.

Cotidianul face un apel la oficialitatile de la Bruxelles si de la Washington sa aiba curajul sa gaseasca solutii viabile pentru rezolvarea problemei datoriilor si sa se coordoneze cu tarile in curs de dezvoltare.

Nu este prima data cand China isi exprima revolta fata de politicienii din Occident, dupa retrogradarea Statelor Unite. Reactia oficiala a Beijingului a fost una aspra.

Guvernul SUA trebuie sa realizeze durerosul fapt ca zilele bune in care America, incarcata de datorii, putea usor sa risipeasca cantitati infinite de imprumuturi din strainatate par sa se fi terminat. Ca sa-si trateze aceasta dependenta de datorii, SUA trebuie sa aplice principiul bunului simt potrivit caruia trebuie sa cheltuiesti atat cat ai", a titrat agentia chineza Xinhua, sambata.

Cel mai mare creditor al Americii, China considera ca are tot dreptul sa ceara Statelor Unite sa atace problema structurala a datoriei. Chinezii semnaleaza de asemenea faptul ca este momentul potrivit pentru o noua moneda globala.

Citeste si:

Francul elvetian si aurul ating noi recorduri, pretul petrolului scade. Roubini: “Evitarea unei recesiuni severe este aproape o misiune imposibila”

Ziua cea mai lunga pentru bursele din intreaga lume. Indicii asiatici sunt deja in scadere VIDEO