O singura tara va suferi mai mult ca oricare alta din cauza acestei decizii: Brazilia. Si asta deoarece China este cea mai mare piata de export pentru Brazilia, inghitind pana la 50% din minereurile de fier, petrol si nu numai. Devaluarea yuanului ameninta acum sa duca si mai jos preturile deja scazute ale acestor marfuri.

Decizia reprezinta "o depreciere exceptionala" de 1,9% pentru a face rata de schimb mai orientata spre piata, a anuntat marti PBOC, si vine dupa cateva date dezamagitoare privind a doua mare economie mondiala. 

Duminica, China a raportat un declin semnificativ al exporturilor in iulie si o scadere a preturilor productiei industriale, aproape de cel mai scazut nivel din ultimii sase ani.

Luna trecuta, exporturile si preturile productiei industriale au inregistrat un declin de 8,3% si, respectiv, 5,4%, comparativ cu iulie 2014. 

Rata de schimb a yuanului este acum stabilita la 6,2298 pentru un dolar, in crestere fata de 6,1162 yuani, luni. 

Decizia PBOC vine dupa ce, recent, ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anuntat ca sunt de acord ca yuanul chinezesc sa devina moneda de rezerva la FMI. 

Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului in randul monedelor in cosul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI in tranzactiile internationale.

Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru pozitia Chinei, ca putere economica globala.

Cosul FMI cu super-valute include acum doar dolarul, euro, lira sterlina si yenul, insa componenta sa este revizuita la fiecare cinci ani. 

"Aprecierea efectiva din ultimul an a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat. Credem ca statul chinez ar trebui sa aiba ca obiectiv o flexibilizare efectiva a cursului de schimb al yuanului in urmatorii 2-3 ani", a declarat seful misiunii FMI in China, Markus Rodlauer.

Devaluarea monedei nationale a Chinei, yuanul, nu va avea un impact direct asupra rublei rusesti si a pietelor financiare, releva datele unui raport publicat, miercuri, de Banca Centrala a Rusiei, transmite Reuters.  "Volumul tranzactiilor in yuani pe piata valutara interna este nesemnificativ comparativ, de exemplu, cu volumul tranzactiilor in dolari sau euro", apreciaza banca Rusiei.