Presedintele bielorus Aleksandr Lukasenko a alocat suprafata necesara, situata in jurul aeroporului international de la Minsk, potrivit unor oficiali bielorusi si chinezi, citati de Bloomberg, screi Mediafax.

Parcul industrial gigant va fi situat pe traseul autostrazii M1, care face legatura intre Moscova si Berlin via Belarus si Polonia. O linie feroviara de mare viteza va face legatura intre centrul orasului si aeroport.

Necesitatile de energie ale noului oras vor fi asigurate de prima centrala nucleara din Belarus, care va fi construita de Rusia pana in anul 2018, investitie estimata la 10 miliarde de dolari.

Prima etapa a constructiei se va incheia in 2020, iar urmatoarea faza va dura inca 10 ani.

Lukasenko, aflat la putere de aproximativ doua decenii, apeleaza astfel la China pentru a revigora economia, cu un PIB de 60 miliarde de dolari. Belarus a avut nevoie in ultimii 4 ani de imprumuturi de urgenta in valoare de de 6,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International si Rusia.

China va dobandi astfel acces la un centru de productie situat la 270 de kilometri de Polonia si Lituania, state membre UE, in timp ce comertul cu Rusia si Kazahstan este scutit de taxe datorita uniunii vamale a celor doua tari cu Belarus.

Totodata, producatorii chinezi vor avea aces la o forta de munca bine educata, insa la costuri reduse. Salariul mediu din Belarus este de 560 de dolari pe luna, jumatate fata de nivelul din Polonia.

"Este un proiect unic. Nimeni nu va mai putea construi in Europa un asemenea parc industrial. Infrastructura este atat de puternica", a declarat pe 17 mai, la televiziunea de stat din Belarus, ambasadorul chinez la Minsk Gong Jianwei.

Lukasenko a incercat in ultimii ani sa-si consolideze relatiile cu parteneri din afara fostei Uniuni Sovietice si sa-si reduca dependenta de Rusia, dupa intensificarea sanctiunilor SUA - UE asupra sa si a altor oficiali bielorusi dupa alegerile din 2010, in urma carora mai multi adversari politici au fost inchisi.

Regimul de la Minsk a devenit si mai izolat in ultimii 2 ani, dupa moartea a doi dintre putinii sustinatori ai sai pe scena mondiala, respectiv fostul lider libian Muammar Qaddafi si a fostului presedinte al Venezuelei Hugo Chavez.

China, care a incheiat in 2009 cu Belarus un acord de schimb de moneda de 3 miliarde de dolari pentru a intari comertul dintre cele doua tari, va finanta orasul industrial cu imprumuturi cu dobanda scazuta, atat timp cat jumatate din investitie va fi cheltuita pe materiale, tehnologie si angajati chinezi, potrivit lui Kirill Koroteev, fost ministru de Economie in Belarus, care a fost numit de Lukasenko responsabil de partea bielorusa a proiectului.