Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a declarat pentru BBC ca Scotia ar fi considerata “o tara noua” si astfel va trebui sa treaca din nou prin tot procesul de integrare. El a explicat ca timpul pentru admitere va fi mai scurt decat in cazul tarilor nou intrate, precum Croatia, care a avut de asteptat mai bine de un deceniu, insa a precizat ca va dura oricum mai mult de 16 luni, cat estimasera membrii Partidului National Scotian.  

Interventia lui Rinkevics are cu atat mai multa greutate cu cat Letonia urmeaza sa preia presedintia Uniunii Europene in ianuarie 2015, la scurt timp dupa referendumul pentru independenta din Scotia.   

Opiniile oficialului leton au fost impartasite si de ministrii de externe ai Cehiei si Irlandei, dar si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a adaugat ca restul Marii Britanii isi va pastra apartenenta.   

Cu toate acestea, membrii Partidul National Scotian insista ca vor gasi o metoda pentru a-si negocia pozitia in cadrul UE, fara a mai relua intregul proces de aderare, in cazul in care rezultatul referendumului va fi pozitiv.   

BBC a intervievat toti reprezentantii celor 27 de tari membre, inclusiv Croatia, care va adera in luna iulie a acestui an. Letonia este a sasea tara, incluzand Marea Britanie, care sugereaza ca o Scotie independenta ar trebui sa aplice pentru apartenenta in cadrul Uniunii. De asemenea, in octombrie 2012, ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Garcia-Margallo, a declarat ca “Scotia va trebui sa se aseze la coada si sa isi astepte randul pentru a fi admisa”. Restul tarilor care sustin acest lucru sunt Estonia, Ungaria si Slovacia. Alte 14 state membre, adica jumatate din total, au refuzat sa comenteze sau au spus ca nu au o opinie referitoare la problema in acest moment.