In 2014 in economia americana au fost create aproape 3 milioane de locuri de munca, cea mai mare crestere dupa 1999. Tendinta este pe cale sa continue in 2015 si va alimenta in mod sigur cheltuielile de consum, alaturi de scaderea preturilor carburantilor.

Intensificarea consumului va incuraja companiile sa angajeze si sa investeasca mai mult, iar rezultatul va fi o crestere economica de peste 3%, pentru prima oara dupa 2005.

"Urmatorii doi ani vor fi cei mai buni din cel putin un deceniu. Exista multe dovezi ca cresterea economica accelereaza", a declarat Bernard Baumohl, economist la Economic Outlook Group.

Cel mai mare risc interm pentru cresterea economica de 3% ar fi o crestere peste asteptari a dobanzilor, dar dupa toate indiciile este improbabil ca Rezerva Federala sa ia masuri agresive in 2015.

Cresterea salariilor va accelera, dupa ani de zile de stagnare

Una dintre principalele frane pentru economie, in ultimii patru ani, a fost stagnarea salariilor, care au crescut in medie cu numai 2% pe an, ritm echivalent cu doua treimi din media pe termen lung din SUA. Totusi, acest lucru este pe cale sa se schimbe. Cu angajarile in crestere si somajul in scadere, companiile vor cauta angajati pentru a nu risca sa piarda vanzari in favoarea concurentei daca nu vor creste productia.

"Peste tot un de ma duc, proprietarii de companii anticipeaza cresterea cererii. Companiile vor trebui sa mareasca salariile pentru a atrage si a mentine angajatii", a aratat Gus Faucher, economist la PNC Financial Services.

in luna noiembrie, numarul posturilor disponibile a atins al doilea cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. De asemenea, numarul celor care isi schimba locul de munca pentru un salariu mai bun este cel mai ridicat din ultimii cinci ani.

Rata somajului va continua sa scada, iar efectul in economie va fi real

Rata somajului a scazut in ultimii trei ani de la 8,6% la 5,8%, dar aproape nimeni, inclusiv Rezerva Federala, nu considera ca piata muncii este chiar atat de solida.

Circa 18,1 milioane de oameni, de exemplu, vor o slujba full-time, dar nu o pot gasi, un numar neobisnuit de mare dupa cinci ani si jumatate de redresare economica. "Pana la sfarsitul anului, rata somajului va scadea la 5%-5,5%", considera Faucher.

Cresterea economica rapida va reduce riscul deflatiei in Statele Unite

Cresterea productiei de petrol si avansul lent al economiei mondiale au dus la prabusirea preturilor petrolului cu aproape 50% in 2014, la circa 50 de dolari pe baril, iar efectul a fost incetinirea inflatiei.

Mentinerea sau scaderea preturilor vor sustine salariile ajustate la inflatie a angajatilor americani, iar oamenii vor avea mai multi bani de cheltuit, a spus Neil Dutta, director pentru economie la Renaissance Macro Research.

"Este imposibil sa ai deflatie intr-o economie care creste cu peste 3% si creeaza locuri de munca", a explicat Baumohl.

Economia Statelor Unite va performa, chiar daca economia mondiala nu o va face

Cresterea economica lenta la nivel mondial nu va afecta prea mult economia SUA. Exporturile americane ar putea stagna sau chiar scadea, dar vor fi compensate de importurile mai mici de petrol, fiind improbabil ca deficitul comercial sa creasca.

Chiar daca ponderea comertului exterior este mai mare ca niciodata, economia SUA este inca mai protejata ca oricare alta mare economie din Europa si Asia. Cheltuielile zilnice pentru servicii precum cele de coafura, curatatorie, consultanta financiara si alimentatie publica sunt practic imune fata de concurenta straina. Astfel, cea mai mare economie a lumii poate inca functiona ca o oaza in desert, in pofida pesimistilor care considera ca acele vremuri au trecut.