"Astazi vorbeste poporul grec. Maine incepe o noua era pentru Grecia", a declarat Samaras pentru presa duminica, dupa ce si-a introdus buletinul de vot intr-o urna din orasul sau, Pylos, in Peninsula Peloponez, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Scrutinul opune partidele favorabile austeritatii, care se prezinta ca garante ale mentinerii Greciei in zona euro, dar care cer modificari la memorandumul semnat intre Atena si creditorii sai, stangii radicale (Syriza), care vrea sa repuna in discutie masurile de austeritate impuse in schimbul acordarii unui ajutor international.

Samaras, aflat cot la cot cu opozantul sau din cadrul stangii radicala, a fost vazut ca invingator inca de joi, de catre Bursa din Atena, care dispune de sondaje nepublicate. Bursa, care a inregistrat scaderi record, a inregistrat joi o crestere de 10% intr-o singura sedinta.

Presa greaca a dramatizat mizele scrutinului, in editiile de duminica. "Cu rasuflarea taiata", titra Kathimerini, "ochii planetei se concentreaza asupra Greciei". Ethnos (centru-stanga) evoca un "vot asupra euro: Grecia, in confruntarea sa electorala cea mai critica", in timp ce To Vima aprecia ca Grecia "voteaza sub amenintarea explicita a unei iesiri din (zona) euro".

Dupa calificarea nesperata a Greciei la Campionatul de fotbal Euro sambata seara in fata Rusiei, presa sportiva greaca s-a dezlantuit duminica impotriva cancelarului german Angela Merkel, considerata responsabila de nefericirea Greciei aflata in recesiune.

"Aduceti-ne-o pe Merkel", titra Goal. "Nu veti scoate niciodata Grecia din Euro", adauga ziarul, cu un joc de cuvinte. In paralel Metro Sport sublinia "bucuria si mandria fara margini a tarii".

O ironie a istoriei, Grecia ar putea ajunge sa infrunte Germania in sferturile de finala de la sfarsitul saptamanii, la Gdansk (Polonia), avand in vedere ca va infrunta invingatoarea Grupei B, in care evolueaza Germania, care are nevoie doar de un punct pentru a se califica.

Scenariile de dupa alegerile de astazi

Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia si zona euro dupa alegerile cruciale de duminica, care ar putea influenta viitorul tarii, merg de la cele mai negre si pana la unele mai putin defavorabile, relateaza AFP, care prezinta succint patru astfel de posibilitati.

1. Abandonarea euro

Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate daca partidul stangii radicale Syriza castiga majoritatea in alegerile de duminica. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul sau Alexis Tsipras vrea sa revina asupra acestui plan, obtinut in schimbul unui ajutor financiar.

In cazul in care preia conducerea Greciei, el si-a acordat zece zile sa finalizeze aceste negocieri. Insa europenii nu ii dau ascultare. In opinia lor, daca Grecia nu isi respecta angajamentele, nu va mai primi un cent si va trebui sa se retraga din zona euro.

Potrivit unor oficiali informati, liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca Guvernul grec sa emita titluri de recunoastere a datoriei, in cazul in care devine incapabil sa mai plateasca salarii, astepatndu-se la o posibila revenire la drahma. "Nu inseamna ca ne indreptam spre acest scenariu", a subliniat, insa, una dintre aceste surse.

2. Neaplicarea planului de austeritate, dar mentinerea in zona euro

Un Guvern impotriva austeritatii s-ar putea forma in Grecia, care sa decida totodata sa ramana in zona euro, asa cum doreste majoritatea populatiei.

Acest lucru ar risca sa conduca foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE si FMI) ar inchide robinetul imprumuturilor, antrenand rapid un default grec. Acest lucru ar pune bancile grecesti si europene in mare dificultate, cu un risc de propagare la alte tari fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-insasi.

3. Relaxarea planului de austeritate

Noile autoritati grecesti, in cazul in care se angajeaza sa respecte acordul, ar putea sa obtina "un pic mai mult timp din partea UE si FMI", a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders.

Acest scenariu ar putea prinde contur in cazul formarii unui Cabinet de dreapta, sub egida Noii Democratii, sau unui Cabinet de uniune nationala, condus de un lider de consens.

Daca sunt posibile unele aranjamente marginale (asupra continutului reformelor, duratei sau dobanzilor), nucleul acordului dintre Atena si creditorii sai - care se bazeaza pe reforme structurale - nu este negociabil, a declarat o sursa europeana.

Ar fi, intr-adevar, un lucru dificil de aceptat de catre opinia publica europeana, in special in tarile care au pus in aplicare planuri de austeritate.

4. Punerea in aplicare a reformelor si mentinerea in zona euro

Conform acestui scenariu, Atena ar pune in aplicare masurile de austeritate cerute de creditorii sai de-a lungul anilor, iar Guvernul grec ar reusi sa stabilizeze economia tarii.