"Nu ne asteptam sa fie platita o recompensa", a declarat un oficial american. Motivul este acela ca CIA si armata nu au avut niciodata ca informator un agent al Al-Qaida doritor sa il predea.

Astfel, ceea ce l-a ucis pe ben Laden a fost supravegherea electronica si o greseala operationala facuta de unul dintre asociatii sai apropiati, au afirmat sursele citate.

Drumul lung si de multe ori circular, care a condus la ben Laden a fost pavat cu sateliti, avioane fara pilot, interceptari telefonice si noroc.

In vara lui 2009, urmarirea lui ben Laden intrase in impas. CIA nu avea nicio dovada tangibila despre locul in care se afla acesta dupa ce a scapat atacurilor aeriene asupra ascunzatorii sale din muntii Tora Bora din Afganistan.

"In inregistrarile sale video vedeam in ce circumstante este acesta", a declarat Marty Martin, fost oficial al CIA care a condus cursa de urmarire a lui ben Laden in perioada 2002-2004. "In anii imediat urmatori parea obosit de lupta si in continua miscare. Nu parea sanatos. Stiam ca se misca. Dar unde? Pur si simplu nu stiam. Dupa care a inceput sa castige in greutate si sa arate sanatos. Le-am spus analistilor mei «este intr-o zona urbana, s-a mutat intr-un loc stabil si sigur»", a afirmat el.

In toti acesti ani, CIA nu a reusit sa se infiltreze in cadrul cercului restrans al lui ben Laden din cauza gradului mare de devotament al adeptilor sai, potrivit oficialilor americani.

Citeste si:

Cum a castigat un student 120.000 de dolari intr-o zi din moartea lui bin Laden

Vezi ultima ascunzatoare a lui Osama Bin Laden cu Google Maps FOTO