Ca intr-un thriller de spionaj, Mihail Hodorkovski a parasit inchisoarea din nordul-vestul Rusiei inainte ca jurnalistii sa apuce sa ajunga acolo.

O aeronava privata l-a dus imediat in Germania. Dupa cateva ore, a fost fotografiat pe aeroportul din Berlin, dand mana cu fostul ministru german al Afacerilor Externe din vremea reunificarii, Hans Deitrich Genscher.

Intr-un scurt comunicat, Hodorkovski a admis ca i-a solicitat presedintelui rus gratierea pe motive familiale. Mama lui este bolnava de cancer si a primit tratament in Germania. "Asta nu inseamna ca si-ar recunoaste vreo vinovatie", a punctat fiul fostului miliardar rus.

Fostul disident sustine duminica dupa-amiaza o conferinta de presa intr-un muzeu dedicat Zidului Berlinului.

Cel mai influent om din Rusia la inceputul anilor 2000, a fost comparat cu escrocul american Bernard Madoff, de catre Putin

Considerat pentru o perioada cel mai bogat si totodata cel mai influent om din Rusia, el a fost condamnat in 2005 la opt ani de detentie pentru "escrocherie si frauda fiscala", o pedeapsa majorata la 14 ani dupa un al doilea proces, in 2010, pentru "furt de petrol si spalarea" sumei de 23,5 miliarde de dolari.

Unii activisti in domeniul drepturilor omului si numerosi observatori straini considera ca Hodorkovski, in varsta de 50 de ani, a fost victima unei reglari de conturi organizate de catre Vladimir Putin. Condamnat pentru ca si-a afisat independenta si ambitiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

Insa, in opinia lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski este un escroc. "Locul unui hot este la inchisoare", a repetat in multe randuri presedintele rus, subliniind ca "crimele" comise au fost "dovedite".

Putin l-a acuzat, de asemenea, ca are mainile patate de sange, comparandu-l totodata cu mafiotul Al Capone si cu verosul escroc american Bernard Madoff.

Ridicarea si decaderea unui oligarh

Provenind dintr-o familie modesta de ingineri, Mihail Hodorkovski studiaza chimia si economia, dupa care se lanseaza in afaceri. In perioada sovietica, este membru al Tineretului Comunist (Komsomol) si isi creeaza legaturi in cadrul instantelor partidului unic.

Inainte de prabusirea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), el fondeaza, la varsta de 26 de ani, Banca Menatep, care-i permite sa preia controlul, in conditii netransparente, asupra companiei Iukos. In plus, ocupa, pentru o scurta perioada de timp, postul de ministru al Energiei, in 1993.

La inceputul anilor 2000, Mihail Hodorkovski schimba strategia si devine cel mai important oligarh din Rusia care opteaza pentru un managemt de tip occidental, devenind un model pentru investitori.

Ia in calcul, in acest context, un parteneriat intre Iukos si gigantul american ExxonMobil, ajuta din punct de vedere financiar opozitia rusa si injecteaza milioane de dolari in programe de sustinere a societatii civile.

Impulsionat de boomul de pe piata petroliera, Iukos devine numarul unu la nivelul sectorului in Rusia, iar Mihail Hodorkovski devine cel mai bogat om din tara, cu o avere estimata la aproximativ 15 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Arestat pentru ca a indraznit sa-l infrunte pe Putin

La inceputul lui 2003, o intalnire la Kremlin intre aproximativ 20 de oligarhi si presedintele Putin se transforma intr-o adevarata furtuna.

Mihail Hodorkovski, singurul dintre participnatii la aceasta reuniune care nu purta cravata, indeamna la actiune impotriva coruptiei la varful statului si citeaza ca exemplu apropiati ai lui Putin.

Acesta din urma ii replica: "domnule Hodorkovski, sunteti sigur ca sunteti in regula cu fiscul?". "Absolut", ii raspunde Hodorkovski. "Ei, bine, vom vedea", spune Putin intr-o tacere glaciala.

Pe 25 octombrie 2003, Mihail Hodorkovski este arestat pe aeroportul din Novosibirsk (Siberia), unde avionul sau se oprise pentru o escala tehnica, este inculpat pentru escrocherie la scara mare si evaziune fiscala.

Dupa doua procese si peste zece ani petrecuti in urma gratiilor, el urma sa iasa din inchisoare in august 2014, dupa ispasirea pedepsei.

Presa rusa a evocat in ultimele luni posibilitatea unui al treilea proces, in urma difuzarii de catre televiziuni apropiate puterii a unor documentare care insinuau ca fostul oligarh ar fi responsabil de asasinarea, in 1998, a primarului unui orasel din Siberia de Vest.

In continuare sfidator, Mihail Hodorkovski a declarat, inainte sa fie condamnat a doua oara, "nu vreau sa mor in inchisoare, insa convingerile mele merita sa imi risc viata".