Restrictiile impuse asupra transferurilor interne de capital au fost eliminate in mai anul trecut, iar acelasi lucru va fi valabil din 6 aprilie si pentru transferurile internationale, a declarat Nikos Christodoulides, purtatorul de cuvant al guvernului cipriot. 

"Ridicarea restrictiilor confirma revenirea increderii in sistemul bancar national, imbunatatirea semnificativa a mediului de afaceri si marcheaza in mod esential revenirea economiei la conditii normale", a afirmat Christodoulides. 

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a apreciat renuntarea la restrictii drept rezultatul "muncii noastre si al consistentei in implementarea obligatiilor pe care ni le-am asumat".

In 2013, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au acordat guvernului de la Nicosia un imprumut in valoare de 10 miliarde de euro, pentru a evita intrarea Ciprului in incapacitate de plata. 

Acordul a prevazut restructurarea celei mai mari banci cipriote, Bank of Cyprus, si lichidarea celei de-a doua mari institutii bancare din tara, Laiki Bank, la care guvernul cipriot avea o participatie de 84%. 

Cipru a devenit primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare si a restrictionat tranzactiile financiare pentru a evita prabusirea sistemului financiar, ca parte a programului de bailout. 

Depozitele s-au redus fata de nivelul din timpul crizei, situandu-se la 46,5 miliarde de euro la finalul lunii februarie din acest an comparativ cu 67,5 miliarde de euro in aceeasi luna din 2013.  De altfel, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a aratat saptamana trecuta ca eliminarea restrictiilor ar putea afecta stabilitatea nivelului depozitelor din sistemul bancar cipriot.