Moody's retrogradeaza Marfin Popular Bank si Bank of Cyprus in categoria nerecomandata investitiilor

Calificativele pentru credite si depozite au fost revizuite de la "Baa3" la "Ba2" in cazul Marfin, respectiv de la "Baa2" la "Ba1" pentru Bank of Cyprus, potrivit unui comunicat al agentiei.

Decizia de retrogradare a bancilor a fost motivata de expunerea ridicata pe obligatiuni ale statului elen, de aproximativ 95% din capitalul de rang intai al Marfin, respectiv de 55% pentru Bank of Cyprus, expunerea semnificativa prin creditare fata de sectorul privat din Grecia si provocarile in a asigura situatia actuala a lichiditatii si finantarii, in contextul incertitudinii ridicate din regiune.

Revizuirea negativa ia in calcul si capacitatea redusa a guvernului din Cipru de a extinde sprijin sistemic pentru sectorul bancar, reflectata si de retrogradarea recenta a Ciprului. Posibilitatea unui sprijin redus din partea statului cipriot este contrabalansata de anuntul Uniunii Europene privind acordarea de noi atributii Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, inclusiv de a recapitaliza bancile din zona euro prin imprumuturi.

Bank of Cyprus a intrat pe piata din Romania in martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai tarziu a inceput operatiunile bancare, pe zona clientilor corporate. Grupul este prezent in Romania prin Bank of Cyprus si Cyprus Leasing.

In ceea ce priveste Marfin Popular Bank, aceasta detine pe piata locala Marfin Bank Romania si o firma de leasing.

Ratingul Cipru, retrogradat ieri de Moody`s

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat, miercuri, cu doua trepte ratingul pentru credite pe termen lung al Ciprului, de la "A2" la "Baa1", dupa ce ingrijorarea privind situatia fiscala a fost amplificata de consecintele distrugerii principalei centrale electrice a tarii.

Calificativul pentru credite pe termen scurt a fost coborat de la "P-1" la "P-2", se arata intr-un comunicat al agentiei. Moody's a luat in calcul si riscul material ca cel putin cateva banci din Cipru sa aiba nevoie de ajutorul statului pe termen mediu, ca urmare a expunerii la situatia din Grecia.

Perspectiva ratingului pe termen lung este negativa si reflecta opinia Moody's ca, in actualul climat, asteptarile pentru calificativul "Baa1" sunt de revizuire in scadere.

Centrala electrica Vasilikos a fost distrusa accidental la 11 iulie, ca urmare a unei explozii la o baza navala din apropierea acesteia. Evenimentul, care a cauzat perturbari majore in aprovizionarea cu energie electrica a tarii, a determinat Moody's sa coboare estimarea de crestere economica a Ciprului la 0% pentru acest an si la 1% pentru 2012.

Presedintele Ciprului a convocat intalnire de urgenta

Presedintele tarii, Demetris Christofias a convocat azi-dimineata o sedinta de urgenta, pentru a discuta cu liderii politici despre eforturile cabinetului sau de a se confrunta cu criza datoriilor europene ce ameninta statul insular, noteaza Financial Times.

Christofias a luat aceasta decizie dupa ce miercuri noapte, doi dintre membrii ramasi in coalitie si-au prezentat demisiile.
Seful statului spera astfel sa “impinga” guvernul de la Nicosia spre unitate, strategie prin care ar putea adopta mai usor noile masuri de austeritate.

Cipru ar putea deveni urmatoarea Grecie?

Cipru ar putea deveni urmatoarea problema a zonei euro in criza datoriilor, ca urmare a retrogradarii statului din cauza expunerii fata de Grecia, a declinului cererii dar si a cresterii randamentelor cerute de investitori pentru obligatiuni, scria Reuters in luna iunie.

Guvernul de la Nicosia nu se confrunta cu probleme legate de finantarea pe termen scurt si dupa multe criterii fiscale este intr-o situatie mai buna decat Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari care primesc ajutor financiar extern.

Cresterea randamentelor pentru obligatiunile cipriote, de 0,8 puncte procentuale fata de mijlocul lunii mai, a determinat insa unii analistii sa considere ca statul ar putea fi nevoit sa ceara un pachet de ajutor financiar pe termen lung.

"Exista un risc in crestere ca Cipru sa se alature Greciei, Irlandei si Portugaliei. Nu este necesar, dar multi indicatori sugereaza ca Cipru se apropie de a cere ajutor financiar extern", a afirmat David Schnautz, analist la Commerzbank Londra.

Obligatiunile pe zece ani emise de Cipru in februarie anul trecut au fost tranzactionate joi la un randament de 7%, in crestere de la 6,2% in mai si 4,2% la mijlocul anului trecut.

In timpul crizei din Grecia, Irlanda si Portugalia, investitorii au considerat nivelul de 7% al randamentului titlurilor la zece ani ca un semnal al pericolului, intrucat guvernele ar putea fi incapabile sa se finanteze pe termen lung la asemenea costuri.

Cipru reprezinta doar 0,2% din economia zonei euro si are un necesar brut de finantare de doua miliarde de euro in acest an, suma foarte mica raportata la programul de 110 miliarde de euro, cu durata de trei ani, aprobat pentru Grecia anul trecut.

Astfel, Uniunea Europeana si-ar permite cu usurinta un pachet financiar de salvare a Ciprului, noteaza Reuters.

Interventia pentru sprijinirea financiara a inca unui stat din zona euro, al patrulea, ar putea cauza probleme pe pietele financiare evidentiind modul in care criza datoriilor se poate extinde din cauza faptului ca problemele dintraun stat afecteaza si alte tari.

Cipru a fost retrogradat in ultimele luni de toate cele trei mari agentii de rating, Fitch, Standard & Poor's si Moody's, intrucat bancile au obligatiuni in valoare de cinci miliarde de euro ale statului elen, iar economia este expusa puternic fata de Grecia prin legaturile comerciale.

La sfarsitul lui mai, Fitch a retrogradat Cipru cu trei trepte, la "A-", cu perspectiva negativa, din cauza pericolului ca o restructurare a datoriei statului elen sa forteze guvernul de la Nicosia sa-si recapitalizeze bancile.

Bancile cipriote au luat masuri pentru a-si consolida capitalul in ultimul an, iar Fitch considera ca aceastea sunt "relativ bine pozitionate" pentru a suporta si pierderi de 50% din obligatiunile elene.