Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, era in urcare vineri cu 62 de centi, la 86,44 dolari pe baril, pentru contractele cu livrare in decembrie. Cotatia petrolului Brent este in prezent cu circa 20% sub media ultimilor trei ani, ceea ce genereaza economii de circa 1,8 miliarde de dolari pe zi, la nivelul productiei actuale, estimeaza Citigroup. 

Economiile la nivel mondial vor urca la 1.100 de miliarde de dolari pe an, in conditiile in care pretul mai mic al titeiului reduce costurile altor marfuri, lasand mai multi bani consumatorilor si companiilor pentru alte cheltuieli, a aratat Ed Morse, director pentru cercetari in domeniul marfurilor la Citigroup. 

Pretul petrolului scade in lipsa unor indicii ca OPEC, furnizorul a 40% din titeiul mondial, va interveni pentru eliminarea surplusului de oferta. 

Livrarile combinate de petrol ale Statelor Unite si Canadei au crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel atins dupa 1965, datorita exploatarii zacamintelor de sist. 

"Scaderea pretului petrolului are ca rezultat si declinul preturilor altor marfuri, incepand cu gazele naturale, dar si pentru cupru, otel si produse agricole", a spus Morse. 

Pretul mediu al benzinei regular din SUA a scazut la 3,163 dolari galonul, cel mai redus nivel din ultimii trei ani si jumatate, potrivit asociatiei AAA a automobilistilor din Heathrow, Florida. 

Bloomberg Commodity Index se afla la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, fiind cu 50% sub un nivel maxim atins in iulie 2008.

Cotatiile cuprului, gazelor naturale si minereului de fier sunt toate cu mult sub nivelurile lor maxime. 

Preturile mici ale energiei contribuie la reducerea preturilor marfurilor, dar si la incetinirea inflatiei, iar acest fapt poate provoca ingrijorare in regiuni precum Europa, unde guvernele incearca sa evite deflatia, care poate amplifica declinul economic. Potrivit analistilor intervievati de Bloomberg, inflatia din zona euro ar putea atinge in acest an 0,5%, iar cea la nivel global un nivel de 2,47%, similar cu cel de anul trecut.

Pe cine ajuta si pe cine ingroapa reducerea pretului petrolului