SUA si China - prietene pana la ... Coreea de Nord

Surse prezidentiale, citate de The New York Times, sustin ca presedintele Barack Obama l-a avertizat pe Hu Jintao ca trebuie sa se implice cat mai repede in problema dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud.

Mai exact, presedintele SUA vrea ca oficialul chinez sa-si foloseasca influenta diplomatica asupra nordicilor, pentru a pune capat acestui conflict.

In caz contrar, a precizat sursa citata de New York Times, Statele Unitre sunt pregatite sa-si trimita trupele in ASIA, "pentru a se proteja impotriva unui potential atac al Coreei de Nord".

Mai grav este ca acest avertisment nu este primul, scriu jurnalistii americani. In urma cu aproximativ o luna, Obama l-ar fi sunat pe Jintao pentru a determina China sa se implice intre dialogul dintre cele doua state rivale.

Cu toate acestea, schimbarea "la fata" a Chinei este inca departe. Beijing tot nu a condamnat Coreea de Nord pentru atacurile asupra Coreei de Sud. 

Iata insa ca, in timpul vizitei la Washington, Hu Jintao s-a alaturat pentru prima data Statelor Unite, public, in ceea ce priveste ingrijorarile legate de planurile nucleare ale Coreei de Nord.

Cu toate acestea, n-au existat semne imediate ca ar intentiona sa sanctioneze Nordul pentru aceste planuri.

Citeste mai departe pe stirileprotv.ro!