Banca centrala a Rusiei estimeaza ca economia nationala va stagna in 2015 si ca va exista o usoara imbunatatire in anul urmator, confirmand ceea ce multi analisti si experti straini prognozeaza de luni de zile.

CNN Money prezinta cinci motive pentru care Rusia se va confrunta cu o situatie economica din ce in ce mai grea, in perioada urmatoare:

1. Vor cadea banci

Bancile rusesti au adunat datorii externe de 192 de miliarde de dolari, dar au, in schimb, putine active cu care sa contrabalanseze situatia. Prabusirea rublei in raport cu dolarul ingreuneaza si mai mult situatia bancilor, care se gasesc in imposibilitatea de a plati aceste datorii.

Capital Economics estimeaza ca, in cazul in care rubla ramane la nivelul actual, datoriile bancilor rusesti vor creste cu 22 de miliarde de dolari, echivalentul a 1% din economia Rusiei.

2. Gaura in buget

Guvernul de la Moscova si-a fundamentat bugetul pentru 2015-2017 pe un pret al petrolului de 100 de dolari/baril, in timp ce banca centrala face calcule la pret al barilului de 95 de dolari. Ambele variante sunt eronate, in conditiile in care pretul ajunsese, joi, sub 80 de dolari si continua sa scada.

In aceste conditii, ministrul de Finante Anton Siluanov a atentionat guvernul ca este nevoie de taieri de cheltuieli de 10%, pentru ca bugetul sa faca fata pierderilor provenite din scaderea pretului la petrol. Vanzarile de gaze si petrol reprezinta jumatate din totalul veniturilor la bugetul Rusiei.

3. Sanctiunile occidentale

Tensiunile din regiune au escaladat din nou, pe fondul acuzatiilor Ucrainei la adresa Rusiei, in legatura cu un contingent de militari ai armatei rusesti care ar fi intrat pe teritoriul tarii. In orasul Donetsk au loc violente de mai bine de o luna, in timp ce Rusia a recunosct alegerile de saptamana trecuta ale separatistilor din estul Ucrainei.

In aceste conditii, exista din ce in ce mai multe speculatii in legatura cu o noua serie de sanctiuni economice pe care UE si SUA le-ar putea impune Rusiei, a carei economie este deja in cadere din cauza sanctiunilor impuse in urma cu cateva luni.

Banca centrala estimeaza ca sanctiunile vor produce efecte pana in 2017 si ca doar in acest an iesirile de capital din tara vor ajunge la 128 de miliarde de dolari. La anul, companiile vor scoate din tara alte 100 de miliarde de dolari.

4. Inflatie mare

Embargourile pentru legume si fructe pe care Rusia la randul ei le-a impus tarilor europene au avut ca efect cresterea preturilor, care a impins inflatia la valori record. Banca centrala sa asteapta la o inflatie de 8%, in 2014, fata de tinta de 5% propusa. In aceste conditii, nici tinta de 4%, pentru 2016, nu va putea fi atinsa, banca centrala sperand ca indicatorul sa devina realitate macar in 2017, pentru a evita un dezastru economic.

5. Putin nu recunoaste nimic

Desi a fosta avertizat in nenumarate randuri de ministri si bancheri in legatura cu situatia grea prin care trece economia Rusiei, presedintele Vladimir Putin pare sa nu auda. “Evenimentele de pe piata valutara pe care le vedem acum nu au nicio legatura si nu vor afecta economia fundamental”, a spus el recent.

Rusia trimite bombardiere in misiuni de patrulare in apropierea granitelor SUA, ca in timpul Razboiului Rece

Rusia intentioneaza sa trimita bombardiere cu raza lunga de actiune in misiuni de patrulare in Golful Mexic si Caraibe, a anuntat ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, pe fondul tensiunilor cu Occidentul cu privire la criza din Ucraina, relateaza CNN.

Misiunile, care vor include si vestul Atlanticului, dar si estul Pacificului, ar urma sa se desfasoare in apropierea apelor teritoriale ale Statelor Unite.

"In situatia actuala, trebuie sa mentinem prezenta militara atat in vestul Atlanticului si estul Pacificului, cat si in Caraibe si Golful Mexic", a subliniat ministrul rus. Serghei Soigu a mai afirmat miercuri ca bombardierele ruse vor desfasura misiuni de patrulare de-a lungul granitelor Rusiei si deasupra Oceanului Arctic.

In plus, Rusia va consolida masurile de securitate in Crimeea, peninsula anexata in luna martie, a anuntat Serghei Soigu. "Decizia are legatura cu situatia din Ucraina, cu alimentarea sentimentului antirus din partea NATO si in urma consolidarii prezentei militare straine in apropierea granitelor noastre", a declarat ministrul rus al Apararii. "In acest conditii, formarea unor forte militare deplin pregatite in peninsula Crimeea reprezinta o prioritate", a adaugat el.

Anuntul ministrului rus al Apararii intervine in conditiile in care avioanele NATO au interceptat recent mai multe aeronave ruse in spatiul aerian al unor state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

In timpul Razboiului Rece, avioanele ruse desfasurau periodic misiuni de patrulare in apropierea granitelor maritime ale Statelor Unite, dar zborurile au fost anulate dupa destramarea Uniunii Sovietice, in 1991.