"Ne trebuie un fond care să fie de cel puţin 10% din PIB-ul nostru, circa 1.500 de miliarde de euro", a declarat Paolo Gentiloni, într-un interviu acordat cotidianului financiar francez Les Echos, scrie Agerpres.

Liderii UE au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să pregătească un fond de redresare în cadrul unui plan de ieşire din criză, care să detalieze, de asemenea, bugetul european pentru perioada 2021-2027.

Această decizie a pus capăt parţial unei perioade de puternic clivaj între statele UE, ţările din sud reclamând mai multă solidaritate financiară celor din nord, fără a rezolva însă importante dezacorduri.

Nu este clar dacă acest fond va subvenţiona fără condiţii actorii economici sau se va mulţumi cu împrumuturi destinate a fi rambursate.

"Sunt de acord cu Ursula von der Leyen", preşedinta Comisiei Europene, "atunci când se referă la o combinaţie între cele două", a afirmat Paolo Gentiloni, subliniind că, în orice caz, împrumuturile ar trebui acordate pe termen lung, chiar pe baza unei "datorii perpetue", idee susţinută de Spania.

Comisarul european pentru economie a admis că este dificil să se ajungă la un consens chiar şi în cadrul Comisiei asupra funcţionării precise a fondului.

"Diavolul va fi ascuns în toate detaliile şi putem spune că vor fi mulţi diavoli, indiferent dacă este vorba despre valoarea totală, calendarul sau compoziţia acestui fond", a atras el atenţia. "Nu sunt probleme simple de rezolvat", a adăugat comisarul european.

Paolo Gentiloni a apreciat însă că este absolut necesar să se acţioneze rapid, vizând lansarea unui plan de redresare chiar din semestrul al doilea al acestui an.

"Dacă nu putem vaccina pe toată lumea, nu va fi un moment în care, spre deosebire de un război, să putem declara că totul s-a terminat", a subliniat comisarul. "Vom intra în următoarele săptămâni, în această fază de recuperare, coexistând cu virusul", a insistat el.

"În timpul acestei faze trebuie să punem în aplicare strategia noastră de redresare", a mai spus Paolo Gentiloni. "Nu se pune problema să aşteptăm un an", a încheiat comisarul european pentru economie.