Masuri similare au fost adoptate deja impotriva altor sase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia, iar Curtea Europeana de Justitie a emis hotarari care condamna Bulgaria, Cipru si Spania.

CE precizeaza ca, in pofida avertismentelor anterioare, Romania nu a reusit sa ia masuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, asa cum cere Directiva 1999/31/EC. Romania era obligata sa inchida sau sa reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme pana la data de 16 iulie 2009.

Anterior, Ministerul Mediului avertiza ca Romania risca sa plateasca, incepand din acest an, o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca autoritatile nu au reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme.

Tratatul privind functionarea Uniunii Europene prevede ca raspunderea Romaniei pentru incalcarea obligatiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atat in plata unei sume forfetare, stabilita la 1,740 milioane de euro, cat si a unor penalitati achitate periodic si cuprinse intre 2.000 si 124.0000 de euro/zi de intarziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul ca responsabilitatea pentru inchiderea depozitelor de deseuri apartinea, in totalitate, autoritatilor locale, iar sanctiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

Datele oficiale arata ca, la ora actuala, un numar de 35 de judete detin sisteme integrate pentru deseuri, insa numai intr-unul singur acesta si functioneaza.